Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Banskobystrický kraj

Povstalecký vlak vo Zvolene obsadili bezdomovci

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jozef Poliak

Znečistené okolie národnej kultúrnej pamiatky odrádza návštevníkov, ktorí by si chceli pozrieť túto pamiatku z obdobia druhej svetovej vojny.

Zvolen 10. augusta (TASR) - Povstalecký vlak pod Zvolenským zámkom, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, sa stal zázemím pre tamojších bezdomovcov. Ľudia bez strechy nad hlavou v ňom pravdepodobne prespávajú už dlhší čas a okolie vlaku je ich činnosťou znečistené, čo odrádza návštevníkov, ktorí by si chceli pozrieť túto pamiatku z obdobia druhej svetovej vojny.

Podľa poslanca mesta Mateja Snopka, vnútro vozňa je jedno veľké smetisko. "Vedľa vlaku nájdete rozhádzané šaty, ponožky, rozbité fľaše, výkaly," hovorí. Vlak je posprejovaný grafity, niekde značne hrdzavý, pamätná doska je v zlom stave. "Vrcholom všetkého je, že z podlahy priamo pred očami turistov visia napríklad použitý toaletný papier, ponožky, handry, a ďalší odpad," približuje.

Poslanec, ale aj viacerí obyvatelia mesta už na túto skutočnosť upozornili mestský úrad. "Podľa mojich informácií by malo mesto zjednať nápravu už tento týždeň," pripomenul Snopko. "Uvidíme, či sa tak stane, alebo budú iniciovať brigádu samotní Zvolenčania," dodal.

Ako pre TASR uviedol hovorca Mestského úradu vo Zvolene Martin Svatuška, ihneď ako mestský úrad zachytil podnety občanov na stav pancierového vlaku, zaradil ho do harmonogramu čistenia jednotlivých objektov v meste. "Nie vždy je možné z časového a najmä z personálneho hľadiska vyhovieť podnetom ihneď, čistenie vlaku tak bolo naplánované na 11. augusta. Snahou mesta je dať vlaku čo možno najdôstojnejšiu podobu do dátumu výročia SNP, tento cieľ sa teda určite podarí splniť," povedal.

Vlak je však podľa jeho slov umiestnený v priestore často navštevovanom rôznymi asociálmi, ktorí sa veľmi nešťastným spôsobom podpísali pod jeho momentálny stav. "Mesto preto pochopiteľne urobí opatrenia na zamedzenie ich opätovného vstupu do vnútra vlaku," zdôraznil.