Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Pozorovatelia zaznamenali v areáli priehrady Môťová 44 druhov vtákov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Akciu organizovali Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko a Ústav ekológie lesa SAV.

Zvolen 5. októbra (TASR) - Takmer 50 záujemcov o prírodu sa v piatok (4. 10.) a sobotu aj napriek nepriaznivému počasiu zišlo v areáli vodného diela Môťová neďaleko Zvolena, aby sa zúčastnili na pozorovaní a krúžkovaní vtákov. Podujatie sa konalo v rámci Európskych dní vtáctva.

Ako pre TASR uviedol hlavný sprievodca Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV vo Zvolene, podarilo sa odpozorovať 44 druhov vtákov a 322 vtáčích jedincov. K najspozorovanejším druhom patrili kačica divá, drozd čvíkotavý a stehlík čížavý. Spozorované však boli aj niektoré druhy vzácnych vtákov.

Akciu organizovali Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko a Ústav ekológie lesa SAV. Európske dni vtáctva sa konajú od roku 1993 v desiatkach európskych krajín pod záštitou BirdLife International. Cieľom je práve v čase jesennej migrácie vtáctva upozorniť na potrebu jeho ochrany. Migrujúce druhy patria totiž medzi tie najzraniteľnejšie.

Údaje o procese Európskych dní vtáctva sa na národnej úrovni sčítavajú a zašlú do európskej centrály v Bruseli. Tam sa zostaví poradie krajín podľa dosiahnutých počtov účastníkov, spozorovaných jedincov vtákov či zaznamenaní vzácnych migrantov.