Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Košičan ľutuje, že zabil matku, vrahyňu svojho otca

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa odborníkov práve konfliktný rozhovor s matkou mal byť spúšťačom jeho agresie.

Banská Bystrica 7. septembra (TASR) – Pred Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici sa dnes postavil Martin B. z Košíc, obžalovaný z úkladnej vraždy svojej matky. Vlani v septembri ju vylákal do auta a tam ju brutálne dobodal. Telo hodil do šachty v lese pri hrádzi na Ružíne a odvtedy bola Jolana dlhé mesiace nezvestná. Políciu priviedli stopy k jej synovi a po takmer polroku od zmiznutia matky sa Martin priznal a ukázal miesto, kde telo ukryl. "Som vinný," povedal obžalovaný pred senátom ŠTS. Svoj čin oľutoval. Súd vyhlási rozsudok v utorok (8.9.).

Vzhľadom na vyhlásenie obžalovaného sa tak dnešné dokazovanie sústredilo už len na jeho osobu, v akom psychickom stave sa počas skutku nachádzal, čo malo byť pohnútkou tohto činu alebo, aké sú referencie o ňom z jeho okolia. Čítali sa znalecké posudky psychológov a psychiatrov, dôležité pre rozhodnutie o výške trestu. Hrozilo mu 25 rokov až doživotie.

Ako z posudkov vyplynulo a v záverečnej reči to pripomenul i prokurátor, obeťou bol aj Martin B. Keď bol malý, matka zavraždila jeho otca a išla do väzenia na desať rokov. Martin vyrastal u príbuzných. Po návrate z väzenia ho vytiahla z prostredia, kde sa vraj cítil dobre a mal kamarátov. Mama so synom mali dlhoročné spory a neustále sa spolu hádali. Jolana mu vždy niečo vyčítala, napríklad, že má stále dlhy, že sa nevie postarať o rodinu, vždy ho za niečo kritizovala a "zraňovala na tom najcitlivejšom mieste". Tak tomu malo byť aj deň pred vraždou.

Podľa odborníkov práve konfliktný rozhovor s matkou mal byť spúšťačom jeho agresie. Netrpel žiadnou forenzne významnou duševnou poruchou, v čase spáchania skutku bol však v silnom afekte, o čom svedčí 21 bodných rán, ktoré zasadil obeti. Podľa obžalovaného bola totiž jeho matka zodpovedná nielen za smrť otca, ale i za jeho nevydarený život.

Aj s ohľadom na tieto okolnosti a doterajší nekonfliktný život vraha matky, prokurátor v záverečnej reči navrhol mimoriadne zníženie trestu, teda 15 rokov väzenia.