Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Prednáška priblíži srbskú obec Padina s početnou slovenskou komunitou

Lučenec Foto: http://www.lucenec.sk/?id_menu=27175

Ako TASR informovala etnologička NMG Emília Mázorová, podujatie je súčasťou posledného cyklu prednášok v rámci projektu Dolná zem a Novohrad.

Lučenec 11. novembra (TASR) – Dolnozemskú dedinu Padina v Srbsku, v ktorej žije početná slovenská komunita, priblíži prednáška, ktorá sa uskutoční v priestoroch Novohradského múzea s galériou (NMG) v Lučenci v nedeľu 15. novembra o 14.00 h. Ako TASR informovala etnologička NMG Emília Mázorová, podujatie je súčasťou posledného cyklu prednášok v rámci projektu Dolná zem a Novohrad.

„Hovorí sa, že Padina je najslovenskejšia obec v celom zahraničí. Spomína sa tiež, že je to dedina hlbokých studní a 'mletej' vody. Obyvatelia totiž zápasili s nedostatkom pitnej vody a aj z tohto dôvodu má obec vo svojom erbe džbán,“ vysvetlila etnologička.

Padinu predstavia priamo dvaja jej obyvatelia, zahraniční Slováci Daniela Ďurašová a Pavol Petráš. „Premietnu filmový dokument a predstavia zbierkové predmety zachované v ich Etnomúzeu. Porozprávajú tiež o zvykosloviach obyvateľov Padiny od narodenia až po smrť a nezabudnú ani na svojich insitných maliarov,“ priblížila Mázorová a dodala, že doplnkom prezentácie bude aj spev.

Padina sa nachádza v autonómnej oblasti Vojvodina v Srbsku a žije v nej približne 6000 obyvateľov. Vyše 99 percent z nich je slovenskej národnosti. Obec na začiatku 19. storočia zaľudnili slovenské rodiny, ktoré sa na Dolnú zem prisťahovali prevažne z Gemerskej a Novohradskej župy.