Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Primátor P. Gogola sa októbrového platu nevzdá, iba jedného eura

Primátor mesta Banská Bystrica Peter Gogola Foto: FOTO TASR/Jozef Ďurník

Predvolebná kampaň v meste poznačila aj posledné zasadnutie Mestského zastupiteľstva v meste pod Urpínom.

Banská Bystrica 8. novembra (TASR) – Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Banskej Bystrici na svojom poslednom zasadnutí 28. októbra tohto roku dosluhujúceho primátora Petra Gogolu vyzvalo, aby sa za mesiac október vzdal mesačného platu.

Dôvodom uznesenia, ktoré schválila väčšina poslancov, bol jeho protestný odchod zo zasadnutia MsZ. Gogola ich uznesenie podpísal, ale platu sa nevzdá, iba jedného eura.

"Poslanci prijali uznesenie, na základe ktorého očakávajú, že sa vzdám októbrového platu, pretože som sa nezúčastnil zasadnutia MsZ. V zmysle zákona mám právo postúpiť túto úlohu svojej zástupkyni - viceprimátorke, čo som aj urobil. Nepovažujem za primerané vzdávať sa mesačného platu, ale ich uznesenie som podpísal. Vzdám sa však nie jedného platu, ale jedného eura," konštatoval pre TASR Gogola.

Na otázku TASR, či uznesenie je podľa neho takto splnené, reagoval: "Čiastočne. Ja som bol v ten deň v práci. Nešiel som sa kúpať alebo bicyklovať. Pracoval som aj v ten deň," dodal primátor.

Predvolebná kampaň v meste pod Urpínom poznačila aj posledné zasadnutie MsZ, keď sa poslanecký zbor zišiel naposledy v rovnakom zložení. Primátor Gogola sa hneď na začiatku zasadnutia postaral o nečakaný úvod. Z rokovania na protest odišiel. Ako zdôvodnil: "Atmosféra pred komunálnymi voľbami je krajne napätá. V lokálnych médiách som kritizovaný a zosmiešňovaný a aj výsledky mojej práce. Odmietam byť figúrkou v predvolebnej fraške, som tým znechutený." Rokovaciu sálu na protest opustil a vedenie 31. zasadnutia MsZ odovzdal viceprimátorke Kataríne Čižmárovej.

Z jeho prístupu zostali mestskí poslanci z najsilnejšieho poslaneckého klubu Smer–SD, ktorí majú väčšinu v MsZ, prekvapení. "Treba oddeliť, čo je predvolebná kampaň a čo patrí k povinnostiam primátora a poslancov," konštatoval predseda tohto klubu Ladislav Topoľský. Podľa neho primátor i poslanci majú povinnosť dotiahnuť svoj mandát do konca.