Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

OZ Koháry vyčistí a obnoví pamätník obetiam prvej svetovej vojny

Čistenie a drobné opravy pamätníka obetiam prvej svetovej vojny vo Fiľakove plánujú v najbližších dňoch členovia občianskeho združenia (OZ) Koháry. Takto si chcú zároveň pripomenúť 100. výročie svetového vojnového konfliktu. Obelisk vo Fiľakove je súčasťou Námestie padlých hrdinov. Odhalili ho v septembri v roku 1928. Jeho autorom je kamenár a sochár Gejza Horn z Banskej Bystrice. Zo všetkých štyroch strán je do kameňa vytesaných 60 mien Fiľakovčanov, ktorí boli obeťami 1. svetovej vojny. Vpredu je pamätná doska znázorňujúca vojaka v tom období. Zub času zanechal stopy aj na tomto diele, doska je už prasknutá a aj podstavec sa už postupne rozpadáva. Fiľakovo, 19. júla 2014. Foto: TASR/Ján Siman

Obelisk vo Fiľakove je súčasťou Námestie padlých hrdinov. Odhalili ho v septembri 1928, teda desať rokov po vojne.

Fiľakovo 19. júla (TASR) - Čistenie a drobné opravy pamätníka obetiam prvej svetovej vojny vo Fiľakove plánujú v najbližších dňoch uskutočniť členovia občianskeho združenia (OZ) Koháry. Ako pre TASR povedal riaditeľ Hradného múzea a člen OZ Atilla Agócs, takto si chcú pripomenúť 100. výročie svetového vojnového konfliktu.

Obelisk vo Fiľakove je súčasťou Námestie padlých hrdinov. Odhalili ho v septembri 1928, teda desať rokov po vojne. Jeho autorom je kamenár a sochár Gejza Horn z Banskej Bystrice.

"Zo všetkých štyroch strán je do kameňa vytesaných 60 mien Fiľakovčanov, ktorí boli obeťami prvej svetovej vojny. Vpredu je aj pamätná doska znázorňujúca vojaka v tom období. Zub času zanechal stopy aj na tomto diele. Doska je už prasknutá aj podstavec sa postupne rozpadáva. V spolupráci s mestom sme sa dohodli, že celé dielo vyčistíme a urobíme aspoň také drobné rekonštrukčné práce. Takto si zároveň pripomenieme významné výročie," povedal Agócs.

Súčasťou Námestia padlých hrdinov vo Fiľakove je okrem pomníka prvej svetovej vojny aj pomník padlých hrdinov sovietskej armády z druhej svetovej vojny a tiež novo postavený pamätný stĺp fiľakovských honvédov z revolúcie 1848 až 1849.
Čistenie a drobné opravy pamätníka obetiam prvej svetovej vojny vo Fiľakove plánujú v najbližších dňoch členovia občianskeho združenia (OZ) Koháry. Takto si chcú zároveň pripomenúť 100. výročie svetového vojnového konfliktu. Obelisk vo Fiľakove je súčasťou Námestie padlých hrdinov. Odhalili ho v septembri v roku 1928. Jeho autorom je kamenár a sochár Gejza Horn z Banskej Bystrice. Zo všetkých štyroch strán je do kameňa vytesaných 60 mien Fiľakovčanov, ktorí boli obeťami 1. svetovej vojny. Vpredu je pamätná doska znázorňujúca vojaka v tom období. Zub času zanechal stopy aj na tomto diele, doska je už prasknutá a aj podstavec sa už postupne rozpadáva. Fiľakovo, 19. júla 2014.
Foto: TASR/Ján Siman