Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

V Prenčove navrhujú zvýšiť protipovodňovú ochranu za 1,5 milióna eur

Ilustračná snímka Foto: TASR - Ladislav Vallach

Navrhované opatrenia by mali zabezpečiť v týchto problematických úsekoch protipovodňovú ochranu a zároveň zabezpečiť brehy, priľahlé pozemky a nehnuteľnosti pred eróziou.

Prenčov 2. novembra (TASR) - Zvýšiť protipovodňovú ochranu obce Prenčov v okrese Banská Štiavnica by mali navrhované opatrenia na potoku Štiavnica v odhadovanej hodnote približne 1,5 milióna eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý obec predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA).

Koryto potoka Štiavnica vyhovuje potrebám ochrany pred povodňami na úrovni storočnej vody v rámci intravilánu obce len v hornom úseku. V dolnom úseku sú však vybrežením ohrozené plochy na ľavom aj pravom brehu toku. Nachádzajú sa na nich súkromné aj obecné nehnuteľnosti. Ako sa ďalej konštatuje v materiáli, zároveň vplyvom vyšších rýchlostí koryto pri zvýšených prietokoch vykazuje nestabilitu brehov.

Navrhované opatrenia by mali zabezpečiť v týchto problematických úsekoch protipovodňovú ochranu a zároveň zabezpečiť brehy, priľahlé pozemky a nehnuteľnosti pred eróziou. "Stavba zabezpečí zvýšenie protipovodňovej ochrany obce Prenčov, ako aj stabilizáciu brehov vodných tokov pred vyskytujúcou sa zvýšenou eróziou, a tým zamedzí potenciálnemu vzniku škôd na súkromnom aj obecnom majetku v obci,” konštatuje sa v materiáli.

Projekt počíta s úpravou potoka v intraviláne obce. Okrem opevnenia a stabilizácie brehov ráta s vybudovaním brehových múrikov, ochranných hrádzí, obnovou brodu či úpravami na Babom potoku.