Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Nevšedné nápisy na chodníku sú v skutočnosti stojany na bicykle

Na snímke netradičný stojan na bicykle 28. augusta 2014. FOTO TASR/Ján Siman

Ľudia si teda už môžu zaparkovať dvojkolesové dopravné prostriedky pri nápisoch Amos, Ecav, či Aqua.

Lučenec 28. augusta (TASR) - Lučenecký bulvár plánuje samospráva mesta odovzdať do užívania už začiatkom septembra. Ako pre TASR povedala primátorka mesta Alexandra Pivková, pre mesto to bola skúška ako urobiť obyčajnú rekonštrukciu ulice atraktívnejšou.

Základom lučeneckého bulváru je Komenského ulica, kde sa nachádza množstvo historických pozoruhodností mesta. Okrem nového povrchu vozovky a chodníkov pribudlo na ulici viacero ozdobných, ale aj funkčných prvkov a netradičných upozornení na miesta, kde sa ľudia práve nachádzajú. "Je to ulica, ktorá spája historickú časť mesta s novou bytovou výstavbou a pokračuje k mestskému cintorínu. Ulicu lemujú historické školské a náboženské budovy. Je tam napríklad Prvá detská opatrovňa, budova súdu, katovňa, ale aj artézska studňa. Chceli by sme dosiahnuť, aby sa tento priestor stal lákadlom pre turistov, ale aj miestom spoznávania histórie vlastného mesta pre domácich obyvateľov," povedala Pivková.

Na Komenského ulici sú už osadené tri nevšedné stojany pre bicykle. Sú v tvare písmen a vytvárajú krátke slovo charakterizujúce dané miesto. Ľudia si teda už môžu zaparkovať dvojkolesové dopravné prostriedky pri nápisoch Amos, Ecav, či Aqua. "Do chodníkov sme dali osadiť podvaly s kovovými tabuľkami. Na nich si návštevníci môžu prečítať základné fakty o jednotlivých miestach. Rekonštrukciou prešla aj artézska studňa, ktorá je pre nás obyvateľov mesta vodou života. Postupne pribudnú ešte ďalšie prvky, napríklad veľká kniha a ďalšie," dodala primátorka mesta.

Náklady na celkovú rekonštrukciu Komenského ulice a križovatiek priľahlých ulíc odhadli v Lučenci na viac ako 450.000 eur.



Fotogaléria: