Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Múzeum v Rimavskej Sobote vydalo nový zborník Gemer-Malohont

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Najviac príspevkov zborníka je z odboru história.

Rimavská Sobota 23. januára (TASR) – Najnovšie výsledky práce odborných pracovníkov Gemersko-malohontského múzea (GMM), ako aj externých prispievateľov z iných múzeí a inštitúcií prináša aktuálny 14. ročník zborníka Gemer-Malohont, ktorý GMM vydáva od roku 2005. Ako TASR informovala jeho výkonná redaktorka a historička umenia GMM Angelika Kolár, tematické zameranie príspevkov sa sústreďuje na bohaté kultúrne a prírodné dedičstvo regiónu Gemer - Malohont.

"Najnovší ročník zborníka obsahuje 15 odborných príspevkov, rozdelených do celkov podľa odborov zastúpených v múzeu. Ide o prírodné vedy, archeológiu, históriu, etnológiu a históriu umenia," uviedla Kolár.

Dodala, že najviac príspevkov zborníka je z odboru história. "Historička GMM Éva Kerényi sa venuje téme kúpeľníctva v regióne s dôrazom na zbierkové predmety kúpeľného charakteru v zbierkach nášho múzea. Martina Oštrom Mareková a Ľudmila Pulišová píšu o ťažbe a spracovaní mastenca a magnezitu v okrese Rimavská Sobota. Témou baníctva sa zaoberá aj Arpád Lőrincz vo svojom príspevku o význame rodiny Heinzelmannovcov pre gemerské baníctvo," konkretizovala výkonná redaktorka.

Vydanie zborníka Gemer-Malohont z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Záujemcovia ho môžu získať v pokladni GMM.