Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Počas januára múzeum v Rimavskej Sobote vystavuje maľby na skle

Na snímke priečelie budovy Gemersko-malohontského múzea./span> Foto: TASR/Branislav Caban

Obrázky maľované na skle sa podľa jej slov začali na slovenské územie šíriť z oblasti Talianska približne v 17. – 18. storočí.

Rimavská Sobota 6. januára (TASR) – Maľby na skle pochádzajúce z okolia Rimavskej Soboty zo začiatku 19. storočia sú aktuálnym predmetom mesiaca, ktorý do konca januára vystavuje miestne Gemersko-malohontské múzeum (GMM).

"V zbierkovom fonde GMM sa nachádza šesť obrázkov maľovaných na skle. Bohužiaľ, ich tvorcovia sú dnes už neznámi. Všetky obrázky sú umiestnené v jednoduchom drevenom ráme. Samotný maľovaný výjav je olemovaný kvetinovým ornamentom, čo je typické práve pre slovenský variant tohto druhu ľudového umenia," uviedla etnologička GMM Ľudmila Pulišová.

Obrázky maľované na skle sa podľa jej slov začali na slovenské územie šíriť z oblasti Talianska približne v 17. – 18. storočí, pričom zo začiatku našli uplatnenie najmä v prostredí šľachty, meštianstva a cirkvi.

"Keďže zobrazované námety mali prevažne náboženský charakter, boli blízke i cíteniu dedinského človeka a tak už koncom 18. storočia prenikli aj do ľudového prostredia. Tieto maľby sa medzi širšie vrstvy obyvateľstva masovejšie rozšírili v 20. rokoch 19. storočia prostredníctvom podomových obchodníkov, pútí a jarmokov," zakončila Pulišová.