Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

Rimavská Sobota prenajme svoju poľnohospodársku pôdu cez verejnú súťaž

Námestie Mihálya Tompu v Rimavskej Sobote. Foto: TASR/Branislav Cabavn

Rozhodli o tom mestskí poslanci na svojom ostatnom zasadnutí.

Rimavská Sobota 5. apríla (TASR) – Približne 170 hektárov poľnohospodárskej pôdy vo svojom vlastníctve prenajme samospráva Rimavskej Soboty cez verejnú obchodnú súťaž na obdobie piatich rokov. Minimálna cena bude 150 eur za hektár a rok bez rozlíšenia druhu pozemku. Rozhodli o tom mestskí poslanci na svojom ostatnom zasadnutí.

Ako v rozprave uviedol poslanec Ivan Hazucha, doteraz jediným kritériom pri výbere nájomcu pôdy bola najvyššia suma. „Pôda je však nenahraditeľný a neobnoviteľný majetok, preto by nám malo záležať na tom, ako ju ten, kto ju má v nájme, využíva. Mesto ako vlastník by sa malo obrátiť na nejakú organizáciu a požiadať ju o rozbor pôdy, aby sme videli jej kvalitu a mali predstavu, ako sa k nej užívateľ správal. Či sa ju snažil len spustošiť, alebo sa o ňu staral zodpovedne,“ vysvetlil poslanec.

Podľa slov primátora Jozefa Šimka to nie je zlá myšlienka. „Do budúcej zmluvy zakomponujeme, že nájomca je povinný počas doby prenájmu zachovať kvalitu pôdy v takom stave, ako ju prevzal,“ prisľúbil primátor.