Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Rimavská Sobota refinancovaním starých úverov ušetrí 270.000 eur

Ilustračné foto Foto: TERAZ.sk/Andrej Galica

Poslanci návrh na refinancovanie schválili na svojom poslednom zasadnutí a mesto už peniaze z nového úveru dostalo na účet.

Rimavská Sobota 7. októbra (TASR) – Refinancovanie starých úverov z rokov 2001 až 2010 je aktuálnym úsporným opatrením samosprávy Rimavskej Soboty. Podľa slov primátora Jozefa Šimka (nezávislý) by tento krok mal vďaka zníženiu úrokovej sadzby priniesť mestu počas desiatich rokov úsporu približne 270.000 eur.

„Pri starých úveroch, ktoré vznikli počas predchádzajúcich vedení mesta, bola dosť vysoká úverová sadza, od 2,8 do 3,2 %. Začali sme preto hľadať možnosti jej zníženia a podarilo sa nám nájsť banku, ktorá nám bola ochotná poskytnúť nový úver s podstatne nižším úrokom vo výške 0,67 %,“ objasnil primátor. Za výhodu v tejto súvislosti považuje tiež fakt, že mestu sa uvoľnilo sedem budov, na ktoré sa v rámci pôvodných úverov vzťahovalo záložné právo. „Týmito budovami budeme môcť teraz voľne disponovať,“ dodal.

Ako ďalej spomenul, pred piatimi rokmi, keď nastúpil do funkcie, bolo úverové zaťaženie mesta na úrovni zhruba 6,5 milióna eur. „Za necelých päť rokov sa nám tieto úvery podarilo skresať na 3,4 milióna. V tejto výške berieme nový úver so spomínanou nižšou úrokovou sadzou,“ priblížil Šimko a dodal, že počas uvedených piatich rokov klesla celková úverová zaťaženosť mesta zo 44,2 % bežných príjmov minulého roka na 31,8 %.

Poslanci návrh na refinancovanie schválili na svojom poslednom zasadnutí a mesto už peniaze z nového úveru dostalo na účet. Následne ich poslali banke, v ktorej mali pôvodné úvery. Primátor avizoval, že financie usporené na úrokoch využijú napríklad na asfaltovanie ulíc v meste.

„Nemám v tejto veci iné informácie než tie, ktoré poskytol mestský úrad a nemám možnosť si ich preveriť. V súčasnosti však ekonomika funguje relatívne dobre a tým pádom sú úrokové sadzby nízke, takže tento krok má isté racio,“ konštatoval poslanec Ivan Hazucha (Smer-SD), podľa ktorého primátor deklaroval podstatnú úsporu a preto sa rozhodol zahlasovať za návrh.

„Nemám však rád úvery a my v meste ich máme kopu. Určite by som teda nesúhlasil s výrazným predlžovaním lehoty splátok. V tomto prípade sa však natiahnutie udialo iba u troch úverov. V dvoch prípadoch ide len o mesiace a v jednom o zhruba tri roky,“ dodal poslanec, ktorý takéto mierne predĺženie splácania považuje za prijateľné.