Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V Rimavskej Sobote sa lúčia s rómskym kráľom Jánom Farkašom

Ján Farkaš (vpravo), rómsky kráľ Foto: TASR

Počas výkonu svojej funkcie sa usiloval o zlepšenie situácie Rómov na Slovensku.

Rimavská Sobota 5. marca (TASR) - Zástupcovia samosprávy a rodinní príslušníci sa dnes v Rimavskej Sobote naposledy lúčia s poslancom Mestského zastupiteľstva, rómskym kráľom, Jánom Farkašom. Ako TASR informoval primátor mesta Jozef Šimko, poslanec podľahol 3. marca v nemocnici pretrvávajúcim zdravotným problémom.

Poslanecký sľub zložil Ján Farkaš 13. decembra 2011. Do funkcie nastúpil po poslankyni Alici Csobovej, ktorá zomrela v novembri 2011. Bol v poradí tretím náhradníkom vo volebnom obvode Tomašová, Včelinec, Dúžavská cesta a Kurinec. Počas výkonu svojej funkcie sa usiloval o zlepšenie situácie Rómov v Rimavskej Sobote. "Samospráva začína realizovať jeden z jeho návrhov. Budeme prenajímať pôdu na mestských pozemkoch tak, aby si aj Rómovia mohli niečo vypestovať. Teraz robíme prieskum záujmu. Výška nájomného je stanovená v zmysle Všeobecne záväzného nariadenia na jedno euro na rok za jeden ár. Ak budeme mať záujemcov, pôdu zorieme a bude na každom človeku, ako ju využije," povedal Šimko.

Ján Fakraš presadzoval podporu vzniku nových pracovných miest v meste. Podľa neho sa len takto prestanú robiť rozdiely medzi jednotlivými obyvateľmi. Hoci tvrdil, že je kráľom všetkých Rómov žijúcich na svete, v mestskom zastupiteľstve sa prezentoval ako obyvateľ mesta Rimavská Sobota.