Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

RIMAVSKÁ SOBOTA: Župný dom možno začne samospráva rekonštruovať sama

Na snímke detail časti hlavného priečelia historickej budovy bývalého župného domu na Námestí M. Tompu v Rimavskej Sobote 11. apríla 2016. Foto: TASR/Branislav Caban

Podľa slov primátora mesta je dôvodom avizovanej rekonštrukcie nečinnosť a nejednoznačný postoj Ministerstva vnútra (MV) SR, ktoré v budove plánovalo zriadiť klientske centrum KAMO.

Rimavská Sobota 11. apríla (TASR) – Historickú budovu bývalého župného domu na Námestí Mihálya Tompu v Rimavskej Sobote samospráva možno v blízkej budúcnosti začne rekonštruovať z vlastných prostriedkov. Nepočkala by tak na zamýšľanú zámenu so štátom, ktorú minulý rok schválili mestskí poslanci a v rámci ktorej by za župný dom získala štyri alebo päť iných objektov v meste.

Podľa slov primátora mesta Jozefa Šimka je dôvodom avizovanej rekonštrukcie nečinnosť a nejednoznačný postoj Ministerstva vnútra (MV) SR, ktoré v budove plánovalo zriadiť klientske centrum KAMO. V poslednom období však od nich nemá jednoznačné stanovisko, či záujem štátu o budovu stále trvá. "Neviem, či chcú alebo nechcú odstúpiť. My však už objekt chceme rekonštruovať a pokiaľ by oň mali stále záujem, budeme v rámci zámeny požadovať aj náklady, ktoré do budovy vložíme," konštatoval s tým, že by malo ísť zhruba o 75.000 až 80.000 eur, ktoré chcú do obnovy investovať v tomto roku. "Vďaka racionálnemu hospodáreniu mesta v uplynulých rokoch a súvisiacim úsporám na to v rozpočte nájdem prostriedky," prisľúbil primátor.

V rámci obnovy župného domu sa chce samospráva zamerať predovšetkým na obnovu vonkajšej fasády a opravu časti strechy. "Do budovy totiž zateká, na niektorých miestach sú mokré plafóny. Samotná fasáda je hanbou okresného mesta, chceli by sme ju preto aspoň zvonka dať do poriadku," doplnil na margo súčasného stavu objektu viceprimátor Ladislav Rigó. Mesto bude podľa neho ešte niekoľko týždňov čakať na reakciu zo strany MV SR a je prístupné dohode o zámene, ak však nepríde jednoznačná odpoveď, pustia sa do rekonštrukcie sami.

Podľa vyjadrenia tlačového odboru Kancelárie MV SR ich záujem o budovu a zriadenie klientskeho centra pretrváva. "K presnejším termínom sa nevieme vyjadriť, pretože investícia do nehnuteľnosti bude značne vysoká a v súčasnosti ešte nie je možné povedať, koľko finančných prostriedkov budeme mať k dispozícii," uvádza sa v stanovisku, ktoré odbor poskytol TASR.

Rekonštrukcia župného domu je podľa primátora aktuálna aj v súvislosti s obnovenou budovou sedrie, teda bývalého župného súdu. Tá takisto stojí na Námestí M. Tompu, ktorému chce vedenie mesta prinavrátiť jeho pôvodný historický vzhľad. Súčasťou tohto plánu je okrem iného premiestnenie sochy básnika M. Tompu na pôvodné miesto do stredu námestia, ako aj rekonštrukcia chodníkov a výsadba nových okrasných stromov. "Chceli by sme to stihnúť do konca roka," zakončil Šimko.

Na snímke historická budova bývalého župného domu na Námestí M. Tompu v Rimavskej Sobote 11. apríla 2016
Foto: TASR/ Branislav Caban