Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Rozhľadňu na Maginhrade a náučný chodník poškodzujú vandali

Na snímke celkový pohľad na vrch Maginhrad nad Nižným Skálnikom v okrese Rimavská Sobota 26. júla 2015. Foto: TASR/Branislav Caban

Podobné problémy sa na Maginhrade vyskytli už krátko po oficiálnom otvorení rozhľadne v júni minulého roka.

Nižný Skálnik 6. júna (TASR) – Rozhľadňu na vrchu Maginhrad nad Nižným Skálnikom v okrese Rimavská Sobota a vybavenie náučného chodníka vedúceho k nej poškodzujú vandali. Pre TASR to uviedla Henrieta Struhárová z Mikroregiónu Rimava-Rimavica, ktorý výstavbu chodníka zabezpečil v spolupráci s Miestnou akčnou skupinou (MAS) Malohont.

"Na rozhľadni bolo poškodené zábradlie a drevená socha rytiera na desiatej zastávke chodníka je už mimo betónového osadenia. Niekto ho z jeho miesta proste vytrhol," povedala Struhárová. Poškodená bola aj ďalšia drevená socha na náučnom chodníku, ktorej niekto odlomil ruku.

Problémom sú podľa Struhárovej tiež nelegálne ohniská, ktoré ľudia vytvorili na viacerých miestach pri rozhľadni i náučnom chodníku a rovnako aj neporiadok a odpadky, ktorý za sebou nechávajú. "Nerozumiem takýmto návštevníkom, či sú už naozaj takí bezohľadní, keď dokážu robiť takéto veci. Veď aký je problém zobrať napríklad plechovku od piva či škatuľku od cigariet a zahodiť ju do koša," dodala.

Priamo pri rozhľadni na Maginhrade sa nachádza aj vrcholová, kniha, do ktorej sa turisti môžu zapísať. Ani tá však vandalom neunikla. "Stáva sa, že ľudia do nej vpisujú vulgarizmy a neslušné či hanlivé výrazy. Raz nám ju už dokonca niekto roztrhal," konštatovala Struhárová.

Podobné problémy sa na Maginhrade vyskytli už krátko po oficiálnom otvorení rozhľadne v júni minulého roka. "V jej okolí, ale aj priamo na vyhliadkovej plošine boli porozbíjané sklenené fľaše od alkoholu a rozhádzané smeti, hlavne plastové vrecká a plechovky," uviedla vtedy pre TASR manažérka MAS Malohont Elena Kubaliaková. Dodala, že zaregistrovali aj nedisciplinovaných motorkárov, ktorí sa motorkami vyvážali po lesných cestách až priamo k rozhľadni a prechádzali i cez praveké valy a archeologické nálezisko na Maginhrade.