Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

Obnova námestia v Rimavskej Sobote pokračuje reštaurovaním sochy

Ilustračné foto, Rimavská Sobota. Foto: Facebook

Vyžiadala tiež vypílenie niektorých vysokých stromov, prevažne ihličnanov, pri budove Gemersko-malohontského múzea.

Rimavská Sobota 6. apríla (TASR) – Demontážou sochy básnika Mihálya Tompu, ktorá sa podrobí reštaurátorským zásahom, dnes pokračovala obnova Námestia M. Tompu v Rimavskej Sobote. Ako TASR informoval primátor Jozef Šimko, všetky práce na námestí chcú stihnúť do konca septembra tohto roku.

Zatiaľ ide všetko podľa plánu. Musíme to všetko ukončiť do 28. septembra - na deň 200. výročia narodenia básnika. Vtedy chceme jeho zreštaurovanú sochu slávnostne odhaliť,“ uviedol primátor s tým, že po obnove ju neumiestnia na doterajšie, ale na jej pôvodné historické miesto v centre námestia, kde bola prvýkrát osadená v roku 1902.

Obnova námestia si vyžiadala tiež vypílenie niektorých vysokých stromov, prevažne ihličnanov, pri budove Gemersko-malohontského múzea, voči čomu podľa Šimka niektorí občania protestovali. „Je to však v zmysle zákona, so súhlasom všetkých zainteresovaných orgánov. Máme na všetko povolenie,“ podotkol primátor s tým, že obnova námestia zahŕňa i vysadenie novej zelene a stromov. „Včera sme ich doviezli a v najbližších dňoch ich vysadíme. Na námestí budú osadené i nové stĺpy verejného osvetlenia, lavičky, odpadkové koše a vybudované nové chodníky,“ dodal.