Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Ruský prezident na oslavy SNP nepríde, český a poľský áno

Vladimir Putin Foto: TASR/AP

Podľa doterajších informácií sa za ruskú stranu očakáva účasť ministra obrany Ruskej federácie Sergeja Šojgu.

Banská Bystrica 20. augusta (TASR) – Ruský prezident Vladimir Putin na oslavy 70. výročia Slovenského národného povstania (SNP), ktoré sa uskutočnia 29. augusta v Banskej Bystrici, nepríde. TASR to dnes potvrdil Stanislav Mičev, riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici, ktoré je hlavným organizátorom osláv.

Podľa Mičeva je zatiaľ istá iba účasť prezidentov Českej a Poľskej republiky - Miloša Zemana a Bronisława Komorowského.

Ako Mičev pre TASR dodal, nepozná zatiaľ odpoveď z Ukrajiny. Na oslavy SNP bol totiž pozvaný aj ukrajinský prezident Petro Porošenko.

"Všetky štátnické návštevy v tejto súvislosti primárne spadajú do kompetencie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a Kancelárie prezidenta SR, tie poskytujú informácie o účasti pozvaných hostí," zdôraznil riaditeľ Múzea SNP.

Podľa jeho doterajších informácií sa za ruskú stranu očakáva účasť ministra obrany Ruskej federácie Sergeja Šojgu.

Ako tvrdia historici, podiel Červenej armády na oslobodení našej krajiny nemôže nikto spochybniť. Niekdajší Sovietsky zväz niesol na porážke fašizmu najväčšiu ťarchu a utrpel aj najvyššie straty. V súvislosti s oslavami sa pred viacerými mesiacmi prijalo politické rozhodnutie pozvať hlavy tých štátov, ktoré boli súčasťou protihitlerovskej koalície.