Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Cyrilometodská púť v obci Selce vyvrcholí v kostole

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podujatie Cyrilometodská púť v Selciach už tradične trvá niekoľko dní.

Selce 5. júla (TASR) – Obec Selce v Banskobystrickom okrese sa môže pochváliť prvým kostolom v hornom Uhorsku, ktorý bol zasvätený sv. Cyrilovi a Metodovi. Práve v ňom sa vo štvrtok o 10.30 h uskutoční slávnostná svätá omša, ktorú bude celebrovať Branislav Koppal, generálny vikár Banskobystrickej diecézy. Hodinu predtým privítajú všetkých pútnikov a bude nasledovať spoločná modlitba posvätného ruženca.

Podujatie Cyrilometodská púť v Selciach už tradične trvá niekoľko dní. V tomto roku sa začala 2. júla a vo štvrtok, na Sviatok sv. Cyrila a Metoda, vyvrcholí. Dedina a farnosť v duchu svojich tradícií každoročne pozýva modliť sa za duchovnú obnovu slovenského národa.

"V polovici 19. storočia tu pôsobil národne uvedomelý kňaz Július Plošic, prebudený vtedajším banskobystrickým biskupom Štefanom Moysesom. Keď sa blížilo milénium, tisíce výročie príchodu svätých Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu, tak sa s farníkmi dohodol, že kostol bude zasvätený nie všetkým svätým, ale práve solúnskym bratom. Dal vymaľovať ich obraz a pozval biskupa, ktorý v roku 1863 prišiel, aby oltárny obraz posvätil. Bola to regionálno-národno-cirkevno-kultúrna slávnosť, hoci už boli ťažké časy maďarizácie. Odvtedy je selčiansky farský chrám zasvätený sv. Cyrilovi a Metodovi a stal sa prvým kostolom na Slovensku zasväteným našim vierozvestcom. Nebohý banskobystrický biskup Rudolf Baláž vyhlásil v roku 1998 Kostol sv. Cyrila a Metoda v Selciach za diecézne centrum cyrilometodskej úcty," priblížil miestny rímskokatolícky farár Gabriel Brendza.

Cyrilometodský deň v Selciach, ako už tradične, bude pokračovať športovým a kultúrnym popoludním. Na miestnom štadióne sa okrem vystúpenia detského folklórneho súboru Vánok uskutoční o 17.30 h aj futbalový zápas roka matky versus deti. Bodku za celým dňom dá hudobná skupina Galaxy BB Music.