Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

SERIÁL: Štiavnické strašidlo malo byť výkladnou skriňou bývalej Plety

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Pleta ako podnik vyrábala 6,5 milióna kusov pletených výrobkov a nemal poriadnu výrobnú halu. Roky sa o to vedenie podniku snažilo a nakoniec sa v roku 1988 aj konečne začala stavať.

Banská Štiavnica 6. júla (TASR) - Štiavnické strašidlo. Aj tak nazývajú domáci skelet bývalej Plety v Banskej Štiavnici, ktorá nebola nikdy dokončená. Budova mala slúžiť ako nová výrobná hala s modernými strojmi, no už po niekoľkých rokoch sa jej výstavba zastavila a na svoje využitie čaká dodnes.

"Pleta ako podnik v tom čase vyrábal 6,5 milióna kusov pletených výrobkov a nemal poriadnu výrobnú halu. Roky sme sa o to snažili a nakoniec sa v roku 1988 aj konečne začala stavať," spomína na počiatky budovy v tom čase podnikový riaditeľ Plety Ján Kovár.

Výstavba podľa jeho slov dobre napredovala, zlom prišiel po revolúcii. V roku 1990 sa začali prvé problémy s odbytom, na ktoré nadviazali finančné problémy a tak sa stavba spomaľovala. V roku 1991 sa podľa jeho slov po výmene na riaditeľskej stoličke výstavba zastavila a odvtedy sa s ňou nič nedialo. "Bojovali sme o výrobnú halu roky a keď sa konečne vybavila, tak sa stala nepotrebnou," okomentoval históriu Kovár.

Zaujímavosťou je, že už v počiatkoch jej výstavby sa hovorilo, že nebude pre podnik kapacitne postačovať. "Ešte v roku 1988 ma zavolal vedúci technicko-organizačného rozvoja, či by som neprišiel do kancelárie, že oni to už majú vypočítané. Tá budova určite nebude stačiť, že celá výroba sa do nej nezmestí, či sme to dobre uvážili," spomína s tým, že aj keď to dnes vyzerá úsmevne, v tom čase to bol veľký problém.

V stave, v akom ju pred takmer tridsiatimi rokmi opustili robotníci, sa nachádza aj dnes, no zdevastované prízemie naznačuje, že sa stala prístreškom pre tých, ktorí o strechu nad hlavou prišli. Zarastená a oplotená tak čaká na svoje ďalšie využitie. Kovár s úsmevom hovorí, že budova je neuveriteľne pevná. "Keď ju budú chcieť rozobrať, tak ju nerozoberú. Kúpili sme v tom čase najkvalitnejší skelet, aký sa dal vtedy kúpiť," dodal Kovár.

Nedávno sa objavili informácie, že železobetónový skelet výrobnej haly bývalého pletiarskeho závodu Pleta chce jeho súčasný vlastník zmeniť na polyfunkčné centrum, kde by okrem obchodných prevádzok mali byť aj garáže a mezonetové byty. Hádam tak môžu Štiavničania ešte dúfať, že sa svojho "strašidla" po rokoch zbavia a že sa nádejná výkladná skriňa bývalého pletiarskeho závodu dočká dôstojného využitia.