Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

Simon vyzval na delenie BBSK, podľa Kotlebu si plní sen

Zsolt Simon Foto: TASR/Pavel Neubauer

Simon tvrdí, že predseda BBSK škodí občanom tým, že pre nelegálne zamestnávanie kraj nebude môcť čerpať prostriedky z eurofondov vo výške približne 135 miliónov eur.


Bystrica 29. januára (TASR) - Banskobystrický krajský predseda strany Most-Híd Zsolt Simon dnes vyhlásil, že predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba škodí občanom kraja a znova ho vyzval, aby odstúpil z funkcie predsedu vyššieho územného celku (VÚC). Kotleba na to pre TASR reagoval slovami, že "agenda strany Most-Híd je úplne vykradnutá, cítia, že sú mimo parlamentu, a preto sa snažia zachrániť nezmyselnými vyhláseniami".

Simon tvrdí, že predseda BBSK škodí občanom tým, že pre nelegálne zamestnávanie kraj nebude môcť čerpať prostriedky z eurofondov vo výške približne 135 miliónov eur.

"Celý región oberá o prostriedky na rozvoj. Pre neodbornosť predsedu nebudú peniaze na opravu ciest II. a III. triedy, sociálne zariadenia či stredné školy, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti VÚC," zdôraznil krajský predseda Mosta-Híd.

Simon zároveň vyzval poslancov BBSK, aby iniciovali rozdelenie VÚC na Zvolenskú a Gemer-Novohradskú župu.

"Odstránili by sa tým prekážky čerpania eurofondov pre tento región. Rozdelením VÚC na dva právne subjekty by sa podelili aj inštitúcie a došlo by k zmene zriaďovateľskej pôsobnosti. Zároveň by sa odstránila prekážka zákazu čerpania eurofondov do roku 2020 pre tento zaostalý región," myslí si Simon. Podľa neho občania v zaostalých regiónoch nemôžu zostať päť rokov bez prostriedkov na rozvoj ciest, modernizáciu stredných škôl a sociálnych zariadení.

"Pán Simon znova prejavil dve vlastnosti, ktoré sú v poslednom čase také typické pre neho. Absolútne neovláda legislatívu SR, pretože o takej veci nerozhodujú poslanci zastupiteľstva samosprávnych krajov. Druhá vec je, a to je tá horšia, že sa u neho znova pretlačil na povrch možno jeho dlhoročne zakrývaný sen o delení územia Slovenska. Toto je z môjho pohľadu nebezpečnejšie. Možnože by nebolo zlé, keby sa tým začali zaoberať aj orgány činné v trestnom konaní," reagoval pre TASR Kotleba.

Predseda BBSK tiež poznamenal: "Agenda politickej strany Most-Híd je úplne vykradnutá a po tom, ako sa otvorene prihlásili k podpore imigrantov, k podpore toho, aby ich Slovensko prijímalo, cítia, že sú mimo parlamentu. Možno sa takýmito nezmyselnými vyhláseniami snažia zachrániť."