Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

ŠIVETICE: Štyria chlapci opakovane olúpili dôchodcu v jeho dome

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Za zločin lúpeže spáchaný na chránenej osobe hrozí trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov, keďže však obidvaja obvinení sú mladiství, hrozí im polovičný trest.

Šivetice 28. augusta (TASR) – Vyšetrovateľ v Revúcej obvinil zo zločinu lúpeže a z prečinu porušovania domovej slobody v spolupáchateľstve dvoch chlapcov vo veku 14 a 15 rokov zo Šivetíc. Ako informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová, spoločne s ďalšími dvoma maloletými chlapcami po vzájomnej dohode 3. júla okolo 22.00 h v Šiveticiach neoprávnene vnikli do rodinného domu, kde fyzicky napadli 69-ročného majiteľa.

„Vylomili zamknuté vchodové dvere, vošli do kuchyne a poškodili dvere vedúce do izby, kde sa v tom čase poškodený nachádzal. Jeden z obvinených prišiel k nemu, svietil mu baterkou do tváre a ruky mu držal za chrbtom, aby sa nevedel brániť. Povedal mu, že ak to nahlási na polícii, tak ho zabijú,“ opísala priebeh hovorkyňa. Chlapci majiteľa domu následne prehľadali a zo zadného vrecka nohavíc mu vzali skladací nožík a občiansky preukaz. „Keď začal kričať o pomoc, pustili ho a ušli z domu preč. Poškodením dverí mu spôsobili škodu 200 eur,“ doplnila Faltániová.

Všetci štyria dôchodcu opäť napadli 25. augusta okolo 22.30 h na dvore jeho rodinného domu, kde ho zhodili na zem a prehľadali. „Z pravého vrecka nohavíc mu vzali baterku, kľúče od domu a ušli. Približne po desiatich minútach sa vrátili, dôchodca však medzitým stihol vojsť do domu, kde sa zamkol a háčikom zavrel dvere na izbe,“ priblížila hovorkyňa. Chlapci následne vošli cez rozbité okno do kuchyne, násilím otvorili dvere do izby a majiteľa znovu prehľadali. „Z vrecka nohavíc mu vzali tabatierku s tabakom. Potom, ako začal kričať o pomoc, ho pustili a ušli,“ uviedla Faltániová. Ako dodala, spôsobili mu škodu vo výške šesť eur.

„Z obavy o svoje zdravie a život to ešte v nočných hodinách poškodený oznámil polícii. Počas nasledujúceho dňa podozrivých chlapcov policajti zadržali. Obidvoch obvinených vyšetrovateľ umiestnil do policajnej cely a spracoval návrh na ich vzatie do väzby,“ povedala hovorkyňa. Za zločin lúpeže spáchaný na chránenej osobe hrozí trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov, keďže však obidvaja obvinení sú mladiství, hrozí im polovičný trest.