Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Folklórne slávnosti v Detve sa začínajú pozvánkou heligonkárov

Každoročnou súčasťou Folklórnych slávností pod Poľanou, ktoré sa tento rok uskutočnia 6. - 8. júla, býva aj výstava umelca či remeselníka, ktorého život je spätý s Detvou a jej okolím. Aktuálne bude takou výstava s názvom Srdcu blízke..., venovaná 80-ročnému Jánov Krnáčovi - výrobcovi predmetov z kože a zdobených kovových krojových doplnkov. V Detve 4. júla 2018. Foto: FOTO TASR - Jozef Poliak

Tohtoročné slávnosti sú venované dvom osobnostiam folklóru, jubilantom Milanovi Križovi a Igorovi Kovačovičovi.

Detva 6. júla (TASR) - Už tradičná hudobná pozvánka Hore Detvou, spojená s vyhrávaním heligonkárov od Domu kultúry A. Sládkoviča po miestny amfiteáter, otvorí v piatok popoludní 53. ročník Folklórnych slávností pod Poľanou. V areáli amfiteátra sa potom od 17.00 h otvoria brány Krajanského dvora, jarmoku remesiel, Dvora u Detvanov, Gajdošského dvora či tradičného detvianskeho salaša.

Ako TASR povedala hovorkyňa Mestského úradu v Detve Zuzana Vrťová, tohtoročné slávnosti sú venované dvom osobnostiam folklóru, jubilantom Milanovi Križovi a Igorovi Kovačovičovi. "Obyvatelia Detvy spolu s návštevníkmi zároveň oslávia 380. výročie založenia mesta," pripomenula hovorkyňa.

Križovi a Kovačovičovi je venovaný úvodný a záverečný program slávností. Na počesť profesora, prírodovedca a speváka ľudových piesní Milana Križa bude otvárací program s názvom V lone Poľany, ktorý sa uskutoční v piatok večer.

Neskôr bude amfiteáter patriť jubilujúcemu 60-ročnému folklórnemu súboru Partizán zo Slovenskej Ľupče s choreografom a umeleckým vedúcim Igorom Kovačovičom. Scénický program je nazvaný Poklona vôni domova.

V sobotu okrem iného zaznie v programe Vrch Hrona viachlasný horehronský spev, zaradený medzi prvky nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

Pri príležitosti 380. výročia založenia Detvy pripravili detvianske kolektívy program pod názvom Detvani, Detvani... "Tu nájdu diváci akýsi súhrn jedinečností Detvy vďaka použitiu archívnych dokumentov a účinkovaniu súčasných detvianskych kolektívov. Zaujímavosti o Detve, ktoré naznačí scénický program, si potom môžu návštevníci na vlastné oči pozrieť v Podpolianskom múzeu, medzi produktmi Regionálnej značky Podpoľania, na Detvianskom dvore a na ďalších sprievodných podujatiach," pripomenula Vrťová.

Tohtoročné folklórne slávnosti nezabúdajú ani na známe Detvianske vyrezávané kríže, ktoré sa nedávno stali súčasťou Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.

Čas plných komôr – program už 45. Krajanskej nedele, ktorú spolu pripravili Slováci žijúci v zahraničí, predvedú folklórne súbory, skupiny a sólisti zahraničných Slovákov z Francúzska, Rumunska, Maďarska, Srbska, Čiech, Poľska a Chorvátska. "Na Krajanskom dvore si návštevníci budú môcť pochutnať na tradičných jedlách Slovákov zo spomenutých krajín a pridajú sa aj Slováci žijúci v Zakarpatsku, na Ukrajine," priblížila hovorkyňa mesta.

Záver tohtoročných slávností bude v nedeľu venovaný Igorovi Kovačovičovi, zakladateľovi Folklórnych slávností pod Poľanou. Osemdesiatročný jubilant celý čas sprevádza podpoliansky festival svojou osobnou pracovnou účasťou. Program nazvali jeho tvorcovia Keď sme sa tak zišli...

Medzi sprievodnými podujatiami návštevníci nájdu súťaž výrobcov ľudových hudobných nástrojov z cyklu Instrumentum Excellens, tento rok určenú výrobcom gájd, gajdíc a strunových nástrojov. Medzi novinky tohto roka patrí aj Dvor gajdošov, na ktorom sa predstavia hostia z Oravskej Polhory.

Tradície a hodnoty kultúrneho dedičstva bude 31 výrobcov prezentovať na jarmoku remesiel. Pochvália sa napríklad svojou domácou kožušníckou výrobou, rezbárstvom, prácou s kovom, drôtom či plátnom.