Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Pošta uviedla známku s Jankovičovým dielom Obete varujú

Poštovú známku s nominálnou hodnotou 65 centov, na ktorej je zobrazené známe dielo akademického sochára Jozefa Jankoviča Obete varujú, na oslavách 70. výročia SNP v B. Bystrici inaugurovala Slovenská pošta. Banská Bystrica, 29. augusta 2014. Foto: TASR/ Jozef Poliak

Monumentálne dielo J. Jankoviča z roku 1969 Obete varujú, tvorí integrálnu súčasť Pamätníka SNP v Banskej Bystrici.

Banská Bystrica 29. augusta (TASR) - Poštovú známku s nominálnou hodnotou 65 centov, na ktorej je zobrazené známe dielo akademického sochára Jozefa Jankoviča Obete varujú, dnes na oslavách SNP v B. Bystrici inaugurovala Slovenská pošta. Známku vytlačila technikou ofsetu Poštovní tiskárna cenin Praha, a. s.

Monumentálne dielo J. Jankoviča z roku 1969 Obete varujú, tvorí integrálnu súčasť Pamätníka SNP v Banskej Bystrici. Súsošie malo pohnutý osud, pretože v roku 1972 bolo z pamätníka odstránené a naspäť sa vrátilo až dlho po nežnej revolúcii, v roku 2004.

Slovenská pošta vydala dnes aj pamätný list k poštovej známke s názvom Slovenské národné povstanie. Na pamätnom liste formátu A5 je zobrazený detail pozadia poštovej známky s Pamätníkom SNP. V pravej časti pamätného listu je nalepená poštová známka s odtlačkom príležitostnej poštovej pečiatky s motívom číslice 70 v tvare holubice a domicilom pošty Banská Bystrica 1.

Autorom grafickej úpravy pamätného listu je Adrian Ferda. Pamätný list vytlačila ofsetovou technikou tlačiareň Kasico, a. s.