Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Žiar nad Hronom: V dedinách dnes ožili spomienky na boje počas SNP

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Obce Kosorín a Jánova Lehota v okrese Žiar nad Hronom si počas víkendu pripomenuli dejinné momenty, ktoré závažným spôsobom v roku 1944 zasiahli do života ich obyvateľstva.

Žiar nad Hronom 12. októbra (TASR) – Obce Kosorín a Jánova Lehota v okrese Žiar nad Hronom si počas víkendu pripomenuli dejinné momenty, ktoré závažným spôsobom v roku 1944 zasiahli do života ich obyvateľstva.

Nadšenci vojenskej histórie pod vedením Klubu vojenskej histórie (KVH) Slovensko pripravili dnes popoludní rekonštrukciu udalostí z konca septembra 1944, keď jednotky nemeckej okupačnej moci počas SNP narazili v priestore Jánova Lehota-Kosorín-Svätý Kríž (teraz Žiar nad Hronom) na aktívne brániace sa útvary 3. taktickej skupiny povstaleckej armády. Členovia KVH v dobových uniformách realizovali ukážky na autentických miestach, teda na kosorínskych poliach a priamo v obci s použitím historických ručných palných zbraní, delostreleckej a ďalšej techniky.

Priblíženie doby

Ako uviedol predseda KVH Slovensko Boris Šeliga, kluby vojenskej histórie návštevníkom akcie priblížili tiež dobový život z polovice 40. rokov minulého storočia, kasárenský výcvik mobilizovaných povstaleckých brancov a dobrovoľníkov, vytvorili aj jednodňové výstavy vojenských predmetov z obdobia II. svetovej vojny. Vojenské a civilné obete bojov si pripomenuli i pietnymi aktmi a omšami v oboch spomínaných obciach.

Ako pripomenul starosta Kosorína Ľuboš Finka, veteráni bojov na kosorínskych poliach sa stretávali pravidelne v obci na výročných stretnutiach, no dnes z nich už nikto nežije. V dedine si však stále spomínajú na týždeň krutých bojov v septembri 1944 ako na nedeliteľnú súčasť lokálnej histórie. Rekonštrukcia bojov spolu so sprievodnými podujatiami mala obyvateľom Žiarskej kotliny, najmä mládeži, pripomenúť nielen hrôzy vojny, ale tiež hrdinstvo a odhodlanie povstalcov a význam ich činov a obetí spred 70 rokov.