Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

Spôsobilosť na leteckú službu sa bude už posudzovať aj v Sliači

Na archívnej snímke minister obrany SR Peter Gajdoš. Foto: TASR Martin Baumann

Kým doteraz zabezpečovali posudzovanie zdravotnej spôsobilosti na leteckú službu externí dodávatelia, po novom sú tieto služby zabezpečované vo vlastnej réžii.

Sliač 30. apríla (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR zefektívnilo poskytovanie zdravotnej starostlivosti v poliklinike na Sliači, ktorá patrí pod Ústrednú vojenskú nemocnicu SNP - fakultnú nemocnicu Ružomberok. Kým doteraz zabezpečovali posudzovanie zdravotnej spôsobilosti na leteckú službu externí dodávatelia, po novom sú tieto služby zabezpečované vo vlastnej réžii.

"Za služby zabezpečované dodávateľskou formou z civilnej sféry sme počas uplynulých desiatich rokov platili približne 250.000 eur ročne, pričom ceny služieb sa každoročne zvyšovali. Zabezpečenie lekárskych služieb vo vlastnej réžii nás robí sebestačnými aj v čase prípadných krízových situácií," uviedol k zmenám minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS).

Ako vysvetlil, hlavnou úlohou centra je poskytovanie špecifickej zdravotnej starostlivosti pri posudzovaní zdravotnej spôsobilosti profesionálnych vojakov, ako aj uchádzačov o prijatie do štátnej služby na vybrané odbornosti vo vojenskom letectve, teda pilotov, palubných technikov, sprievodcov a pozorovateľov, riadiacich letovej prevádzky či špecialistov výsadkového vojska a iných funkcií.

Letecko-lekárske centrum Sliač okrem toho slúži aj na lektorskú činnosť a využívať ho môžu aj ďalší zamestnanci rezortu a profesionálni vojaci. V súčasnosti zároveň prechádza certifikáciou na získanie statusu povereného zdravotníckeho zariadenia, čím môže získať ďalšiu významnú spôsobilosť aj na oblasť civilného letectva.

"Som veľmi rada, že na Sliači sa nám spoločným úsilím podarilo vybudovať špičkové špecializované pracovisko, ktoré bude nezávisle od civilných zložiek pravidelne posudzovať zdravotnú spôsobilosť na leteckú službu, bude poskytovať kvalifikovanú starostlivosť o letecký personál a v blízkom čase aj pre oblasť civilného letectva," uviedla riaditeľka Letecko-lekárskeho centra Sliač Ivana Gutzelnig.

Špecializované letecké centrum sídli v priestoroch Polikliniky MO SR Sliač, ktorá prešla z dôvodu vysokošpecializovaných vyšetrení rozsiahlou prestavbou inžinierskych sietí a doplnením viacerých špeciálnych prístrojov a ďalšieho vybavenia.

Ďalšie nové špičkové zariadenie má po novom k dispozícii aj Ústredná vojenská nemocnica SNP - fakultná nemocnica Ružomberok. Ide o najnovší typ mamografu s 3D navigáciou, ktorý výrazne skráti čas vyšetrenia a zlepší diagnostiku. V porovnaní so staršími prístrojmi tiež znížil radiačnú záťaž. Vďaka špeciálnemu softvéru má lekár snímky k dispozícii už za niekoľko sekúnd. Ide tak o ďalšie skvalitnenie starostlivosti nielen o profesionálne vojačky, ale aj o civilné pacientky.