Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

Pracovníci BBSK sa obávajú zneužitia osobných údajov, tvrdí Kotleba

Predseda BBSK Marian Kotleba Foto: TASR/Dušan Hein

Kontrola je zameraná aj na pracovnoprávne vzťahy a odmeňovanie zamestnancov na Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja.

Banská Bystrica 13. októbra (TASR) – Udalosti okolo prebiehajúcej finančnej kontroly na Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) naberajú na obrátkach, najmä po piatkovom (10.10.) vyjadrení predsedu BBSK Mariana Kotlebu. Kontrola je totiž zameraná aj na pracovnoprávne vzťahy a odmeňovanie zamestnancov. Podľa Kotlebu sa však jeho pracovníci obávajú zneužitia osobných údajov pre údajnú minulosť hlavného kontrolóra BBSK.

Kontrolu na úrade uložilo hlavnému kontrolórovi zastupiteľstvo kraja uznesením z 2. septembra tohto roku. V prvý deň však kontrolná skupina, ktorá sa dostavila v určenom termíne na prevzatie dokladov, odišla naprázdno. Podľa Útvaru hlavného kontrolóra (ÚHK) pritom k určenému termínu na predloženie dokladov zástupca kontrolovaného subjektu nemal výhrady.

"Na našom úrade žiadny úradník neodmietol vydať dokumenty, ktoré ÚHK požadoval. Za dva dni, ktoré dal úradu na to, aby pripravil celú agendu, to nebolo technicky ani fyzicky možné pripraviť. Kontrola sa začala v období príprav výplat, z troch alebo štyroch ľudí z personálneho boli k dispozícii maximálne dvaja. Jedna pracovníčka bola na školení, ďalšia mala iné povinnosti," vysvetlil v piatok na tlačovej besede Kotleba v súvislosti s informáciami, že Úrad BBSK mal údajne mariť kontrolu.

"ÚHK nemal pripravené ani preberacie protokoly na osobné záznamy zamestnancov. Ja som určite nebol ochotný hazardovať s osobnými údajmi zamestnancov, ktoré sa mali odnášať z tejto budovy. Naše právne oddelenie ma upozornilo, že našou prvoradou povinnosťou je zabezpečiť ochranu osobných údajov pracovníkov. So žiadnymi inými dokladmi problém nebol. Ak toto niekto považuje za marenie výkonu kontroly, tak som z toho trošku zmätený," zdôraznil Kotleba.

Podľa neho však celá kampaň mala negatívny dosah na zamestnancov. "Niekoľkí sa obrátili na riaditeľa úradu so žiadosťou, aby ich osobné údaje pre obavu zo zneužitia neboli poskytnuté osobe, ktorej meno sa nachádza v registroch Ústavu pamäti národa (ÚPN), v zoznamoch spolupracovníkov Štátnej bezpečnosti. Sami nevieme, ako sa máme s touto žiadosťou vyrovnať. Oslovíme ministerstvo vnútra a Národný bezpečnostný úrad," dodal Kotleba. List visí aj na webovej stránke BBSK.

"Spochybňovanie oprávnenia hlavného kontrolóra na kontrolu dokladov obsahujúcich osobné údaje zamestnancov len na základe toho, že osoba s rovnakým menom a dátumom narodenia ako hlavný kontrolór je evidovaná vo zväzkoch ŠtB ako dôverník, je z hľadiska zákona o ochrane osobných údajov irelevantná, pretože zákon nevymedzuje okruh osôb, ktorý by bol na základe takéhoto kritéria zo spracúvania osobných údajov vylúčený. Osoba evidovaná vo zväzkoch ŠtB ako dôverník nie je podľa zákona o ÚPN spolupracovníkom ŠtB a iba samotné evidovanie osoby ako dôverníka by nebolo z hľadiska bezúhonnosti ani prekážkou jej členstva v orgánoch ÚPN," reagoval hlavný kontrolór BBSK Michal Kňažek.

Ako tiež pripomenul, počas kontroly prebiehajúcej na úrade, kontrolu dokladov nevykonáva hlavný kontrolór osobne. "Vykonávajú ju ním poverení zamestnanci ÚHK, pričom pri kontrole dokladov obsahujúcich osobné údaje zamestnancov je neustále prítomná určená zamestnankyňa Úradu BBSK. Kontrolóri sú povinní zachovávať mlčanlivosť o skutočnostiach, ktoré sa dozvedeli v priebehu kontroly aj po jej ukončení. Pri práci s osobnými údajmi sú povinní postupovať v súlade so zákonom o ochrane osobných údajov a Prevádzkového poriadku BBSK pre ochranu osobných údajov," uviedol Kňažek.

Podľa neho zo stanoviska Úradu na ochranu osobných údajov vyplýva, že "zamestnanci kontrolného orgánu vykonávajúci finančnú kontrolu podľa zákona o finančnej kontrole a vnútornom audite sú oprávnení spracúvať osobné údaje v rámci personálnej agendy zamestnancov aj bez súhlasu dotknutej osoby". Ako Kňažek dodal, dva dni na prípravu nimi žiadaných dokladov považuje za dostatočný čas.