Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Aktivisti chcú dostať do novely aj zákaz ťažby zlata kyanidom

Na archívnej snímke z 5. apríla 2012 protestné zhromaždenie proti plánovanej ťažbe zlata v neďalekej lokalite Biely vrch v Detve. Foto: TASR/Dušan hein

Členovia Občianskeho združenia Podpoľanie nad Zlato predniesli túto svoju požiadavku v Banskej Bystrici aj šéfovi rezortu životného prostredia.

Detva 23. mája (TASR) - Zákaz ťažby zlata kyanidovou metódou žiadajú od Ministerstva životného prostredia SR obyvatelia Podpoľania. Túto svoju požiadavku chcú zakotviť do pripravovanej novely geologického zákona, ktorá má okrem iného priniesť aj zákaz ťažby rádioaktívnych nerastných surovín.

Členovia Občianskeho združenia Podpoľanie nad Zlato predniesli túto svoju požiadavku dnes v Banskej Bystrici aj ministrovi životného prostredia Petrovi Žigovi. "Ťažba by tak bola možná iba v prípade, ak ju v referende odobria obyvatelia dotknutých obcí," uviedol člen združenia Roman Vrťo.

Obyvatelia Podpoľania sa už v minulosti vyjadrili proti ťažbe zlata v Detve. Petíciu vtedy podpísalo takmer 12.000 obyvateľov, čo je asi 50 percent ekonomicky činných obyvateľov Podpoľania.

V súčasnosti stále prebieha proces určovania dobývacieho priestoru Detva Biely vrch. Obyvatelia opakovane vyjadrujú nesúhlas s ťažbou, naposledy počas ústneho prerokovania návrhu na vydanie rozhodnutia o určení dobývacieho priestoru v Detve v novembri 2013.

“Žiadame ministerstvo životného prostredia, aby do novely geologického zákona zapracovalo zákaz použitia kyanidovej technológie pri spracovaní zlatých rúd, ktoré môže byť zmenené iba referendom v príslušnej obci. Žiadame presne takú úpravu, akú vláda navrhuje v prípade zákazu ťažby rádioaktívnych nerastných surovín,” zdôraznil Vrťo.

Podľa ministra Žigu na zakomponovanie takéhoto návrhu je dnes ale neskoro. Proces novelizácie bol totiž už naštartovaný. V novom návrhu geologického zákona by to platilo len pre nové žiadosti o dobývací priestor. Procesu žiadosti o dobývací priestor v lokalite Biely vrch, ktorý už beží, by sa preto novela nemohla týkať.