Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Slovensko plánuje na cyklodopravu využiť 50 miliónov eur z eurofondov

Cyklotrasa popri rieke Foto: TASR/Henrich Mišovič

Ministerstvo minulý mesiac vyhlásilo kampaň Do školy na bicykli. Do pilotného ročníka sa zapojilo vyše sto škôl.

Banská Bystrica 6. októbra (TASR) - Slovensko plánuje využiť na podporu cyklistickej dopravy, cykloturistiky a budovanie cyklotrás predbežne až 50 miliónov eur z eurofondov. Aj táto informácia odznela na 7. ročníku národnej konferencie Cyklistická doprava 2015, ktorá sa dnes a v stredu (7.10.) koná v Banskej Bystrici pod záštitou ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Jána Počiatka, ministerstva životného prostredia a primátora mesta Jána Noska. Jej nosnými témami sú cyklistická doprava, cykloturistika a udržateľná mestská mobilita.

"Ministerstvo dopravy si uvedomuje, že obľúbenosť nemotorovej dopravy rastie a získava na význame. Aj preto robíme všetko potrebné pre to, aby bol cyklista konečne vnímaný ako plnohodnotný účastník cestnej premávky a cykloturistika sa stala prirodzenou súčasťou cestovného ruchu," uviedol na konferencii štátny tajomník ministerstva dopravy František Palko.

Pripomenul tiež, že základom je Národná stratégia rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky v SR, ktorú vláda schválila pred dvoma rokmi. Aj preto je dobrou správou, že cyklodoprava na Slovensku bude podporená z eurofondov v novom programovom období, primárne z Integrovaného regionálneho operačného programu.

Palko vyzdvihol podujatia, ktoré ministerstvo dopravy aktívne podporuje a organizuje. Tento rok sa uskutočnil úspešný druhý ročník Do práce na bicykli, do ktorého sa zapojilo vyše 2700 cyklistov z 55 miest. Ministerstvo minulý mesiac vyhlásilo kampaň Do školy na bicykli. Do pilotného ročníka sa zapojilo vyše sto škôl.

"Cieľom konferencie je vzdelávanie tých, ktorí majú túto oblasť na starosti a výmena poznatkov medzi ľuďmi, ktorí cyklistickou dopravou alebo mobilitou žijú," zdôraznil Marian Gogola zo žilinského Občianskeho združenia Mulica, ktoré je organizátorom konferencie. Zúčastňujú sa na nej aj zahraniční odborníci z Českej republiky, Holandska, Nemecka a Poľska.

Ide o jedinú pravidelnú celoslovenskú konferenciu zameranú na bicyklovanie. V tomto roku sa k nej prihlásili i ministerstvá dopravy a životného prostredia, čo je podľa organizátorov jednoznačný dôkaz toho, že problematika nemotorovej dopravy v SR získava na význame.