Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Regionálnu značku Podpoľanie majú aj fujara a opasok

Fujara a píšťalka od Jozefa Svoreňa, valašky a vybíjané podnosy od Štefana Fekiača, opasky a kapsy od Jána Krnáča (na snímke) a tiež včelie produkty od Martina Melicha uspeli v druhej výzve na udeľovanie certifikátu Regionálny produkt Podpoľania. Certifikáty im 3. apríla 2014 v Detve odovzdali zástupcovia vyhlasovateľa - Miestnej akčnej skupiny (MAS) Podpoľanie. Foto: TASR/Jozef Poliak

Certifikáty dostali aj ďalšie výrobky.

Detva 3. apríla (TASR) - Fujara a píšťalka od Jozefa Svoreňa, valašky a vybíjané podnosy od Štefana Fekiača, opasky a kapsy od Jána Krnáča a tiež včelie produkty od Martina Melicha uspeli v druhej výzve na udeľovanie certifikátu Regionálny produkt Podpoľania. Certifikáty im dnes v Detve odovzdali zástupcovia vyhlasovateľa - Miestnej akčnej skupiny (MAS) Podpoľanie.

Ako počas slávnostného udeľovania certifikátov uviedla manažérka MAS Podpoľanie Elena Jankovičová, do druhého kola zaslalo svoje produkty päť výrobcov, uspeli štyria. Všetci spĺňali prísne podmienky. Ich výrobky museli byť vyrábané s použitím originálnych a miestnych surovín, s významným podielom ručnej práce, museli byť jedinečné, s väzbou na tradície a pri ich výrobe nemohlo dochádzať k znečisteniu životného prostredia.

"Všetci výrobcovia môžu odteraz na certifikovaných výrobkoch používať značku s logom Regionálna značka Podpoľania a my od nich očakávame, že ich budú aj naďalej vyrábať v požadovanej kvalite," uviedla Jankovičová.

Prvé kolo výzvy vyhlásila MAS Podpoľanie vlani na jar. Následne na to udelili certifikát s možnosťou používať značku Regionálny produkt Podpoľania 13 výrobcom. Ďalšia výzva by mala byť vyhlásená ešte tento rok.