Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Najlepším mestom v triedení odpadu je tento rok Liptovský Mikuláš

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Cenu za ekologický počin roky získala obec Donovaly, a to za významný krok v zabezpečení čistoty známej rekreačnej oblasti.

Zvolen 9. októbra (TASR) - Celkové víťazstvo a hlavnú cenu v tohtoročnej súťaži o najlepšie mestá a obce v triedení odpadu si dnes zo Zvolena odniesli zástupcovia Liptovského Mikuláša. Porota prihliadala pri hodnotení na umiestnenie mesta v jednotlivých kategóriách súťaže, ktorými boli najlepšia vyseparovateľnosť odpadu, efektivita a hustota zbernej siete. Podmienkou bolo, že obec či mesto musí triediť všetky základné druhy odpadu.

Ako pre TASR uviedla Jana Gemeranová z organizátorskej spoločnosti ENVI-PAK, súťažiace samosprávy boli rozdelené podľa veľkosti do dvoch kategórií - obce a mestá s počtom obyvateľov do 5000 a mestá nad 5000 ľudí.

V kategórii vyseparovateľnosť, v ktorej sa sleduje množstvo vytriedeného papiera, skla, plastu a viacvrstvových kombinovaných materiálov v prepočte na obyvateľa, sa do 5000 obyvateľov stali víťazom Liptovské Kľačany a nad 5000 obyvateľov mesto Skalica.

V kategórii efektivity zbernej siete, v ktorej sa sleduje najlepšie využívanie vriec a kontajnerov, ktoré majú občania k dispozícii, sa víťazmi stali obec Motešice a mesto Levoča.

V kategórii hustota zbernej siete, v ktorej sa sleduje najkomfortnejší systém triedeného zberu pre občanov, si ceny odniesli obec Kopčany a mesto Šaľa.

Cenu za ekologický počin roky získala obec Donovaly, a to za významný krok v zabezpečení čistoty známej rekreačnej oblasti. Víťaza tejto kategórie určuje verejné hlasovanie prostredníctvom internetovej stránky www.envipak.sk. V roku 2014 sa do uvedenej kategórie zapojilo sedem samospráv. Z celkového počtu 2635 hlasujúcich získali Donovaly 47 % hlasov. Víťazi súťaže si podelili ceny v celkovej hodnote 10.500 eur.