Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Popadané stromy zatarasili aj cestu netopierom z podzemia

Na snímke ochranári kontrolujú banský otvor obývaný netopiermi po veternej kalamite v katastri obce Nandraž v okrese Revúca 22. mája 2014. Foto: TASR/ Ján Siman

Netopiere sú na zmeny v prírode veľmi citlivé a niektoré otvory do baní budú musieť preto čo najskôr vyčistiť.

Nandraž 22. mája (TASR) - Veterná kalamita nešetrila ani otvory do starých banských otvorov obývaných netopiermi. Vietor však nepoškodil ani jeden z bezpečnostných múrikov postavených v katastri obce Nandraž v okrese Revúca. Ako pre TASR povedal prírodovedec Ervín Hapl, netopiere sú na zmeny v prírode veľmi citlivé a niektoré otvory do baní budú musieť preto čo najskôr vyčistiť.

V Revúckej vrchovine potvrdili výskyt viacerých druhov netopierov, ktoré sa nasťahovali do starých baní. O ich nových príbytkoch sa prírodovedci dozvedeli len vďaka rozsiahlemu monitoringu, pretože otvory do podzemia sa vplyvom prírodných procesov objavili aj na miestach, kde to nikto nepredpokladal. "Je možné, že nové otvory do podzemia sa ukážu aj teraz. Stačí spadnutý strom a pod jeho koreňom sa môže ukázať pôvodne slepá banská chodba. Netopiere sú na tieto zmeny veľmi citlivé. V tomto období sa navyše presúvajú zo svojich zimných úkrytov na miesta, kde strávia leto a odchovajú mláďatá. Popadané stromy im však môžu znemožniť večerné výlety za potravou a netopiere hladujú. Napríklad lietavec sťahovavý je na banský otvor mimoriadne citlivý a prekážala by mu dokonca aj mreža, ak by sme ju tam osadili. Teraz budeme musieť skontrolovať aspoň tie známe otvory a v prípade potreby ich prečistiť," povedal Hapl.