Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Starú prístupovú cestu do obce Repište chcú zrekonštruovať

Ilustračné foto Foto: TASR - Alexander Ballek

Od 70. rokoch minulého storočia nebola komunikácia opravovaná, vykonávala sa tu len bežná údržba.

Repište 7. januára (TASR) - V obci Repište v okrese Žiar nad Hronom chcú zrekonštruovať miestnu komunikáciu známu ako Stará cesta. Obec chce na tento účel získať prostriedky z eurofondov. Približne kilometrový úsek chcú zrekonštruovať a jeho okolie zrevitalizovať.

"Repište je koncová obec. Do obce je možné dostať sa iba dvoma cestami, jedna je štátna cesta III. triedy a táto cesta, ktorú chceme rekonštruovať, je bývalá cesta, ktorá ešte v 60. rokoch slúžila ako jediná prístupová cesta do obce," priblížil starosta Vladimír Šalkovský.

Od 70. rokoch minulého storočia však podľa jeho slov nebola komunikácia opravovaná, vykonávala sa tu len bežná údržba. V súčasnosti je v havarijnom stave. "Podľa odborníkov je to sieťový rozpad vozovky a nejaká bežná údržba alebo rekonštrukcia formou výtlkov je už zbytočná," podotkol.

Komunikácia, ktorá spája obec Repište s hlavnou cestou smerujúcou na Banskú Štiavnicu a Sklené Teplice, je podľa Šalkovského v náročnom kopcovitom teréne. Po jej obvode sa nachádzajú dve veľké rekreačné zariadenia, ktoré sú od nej závislé. "V poslednej dobe tam chodia veľké autobusy a dopravcovia sa začínajú sťažovať, pretože je v havarijnom stave," dodal starosta.

Obec chce preto využiť možnosť a žiadať o prostriedky na jej rekonštrukciu z Programu rozvoja vidieka. "V súčasnosti prebieha verejné obstarávanie na dodávateľa. Kompletizujeme dokumentáciu k žiadosti o nenávratný finančný príspevok a dúfame, že nám bude táto akcia schválená," dodal starosta s tým, že predpokladaná hodnota zákazky bez DPH je 89.000 eur.