Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

Schátranú baštu v Štiavnických Baniach zrenovujú

Chátrajúca bašta na začiatku obce Štiavnické Bane Foto: TASR/JanaVodnáková

Okrem kompletnej rekonštrukcie bašty a dobudovaním prístavby počíta projekt aj s realizáciou prístupového chodníka, spevnenými plochami s oddychovými zónami s lavičkami a informačnými tabuľami.


Štiavnické Bane 19. októbra (TASR) - V najbližších dňoch by mali v obci Štiavnické Bane začať s rekonštrukciou bašty, ktorá sa týči pri vstupe nad obcou a je národnou kultúrnou pamiatkou. "V súčasnosti nám už nič nebráni v tom, aby sme začali s prácami," podotkol starosta Štiavnických Baní Stanislav Neuschl s tým, že už ukončili verejné obstarávania.

Okrem kompletnej rekonštrukcie bašty a dobudovaním prístavby počíta projekt aj s realizáciou prístupového chodníka, spevnenými plochami s oddychovými zónami s lavičkami a informačnými tabuľami, ktoré budú súčasťou historicko-náučného chodníka. Ako prvé sa podľa starostu bude robiť práve prístup k bašte, elektrina v objekte a realizovať sa bude aj nová prístavba, ktorá je situovaná na mieste pôvodnej zrušenej prístavby. "Termín ukončenia nám pre zdĺhavé verejné obstarávania predĺžili, hotové by sme to chceli mať najneskôr v júli budúceho roka," dodal.

Roky chátrajúca bašta bola kedysi súčasťou protitureckého opevnenia. V súčasnosti je táto národná kultúrna pamiatka v dezolátnom stave. Samospráva ju chce zachrániť a zároveň z nej vytvoriť priestor na rôzne aktivity, ktoré oživia kultúrne dianie v obci. Zriadiť tu chcú aj expozíciu Maximiliána Hella, slávneho kňaza, astronóma, matematika a fyzika, ktorý pochádzal zo Štiavnických Baní. Na rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky sa obci podarilo získať peniaze z Nórskeho finančného mechanizmu.