Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

V obciach na strednom Slovensku zanikajú obecné knižnice

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Knižnice zanikli najmä v dôsledku podfinancovania a tiež z dôvodu nezáujmu obyvateľov o služby knižnice.

Zvolen 27. januára (TASR) - V obciach na strednom Slovensku ubúdajú knižnice. Napríklad v okresoch Zvolen, Detva a Krupina bolo ešte v roku 2010 evidovaných 51 mestských a obecných knižníc, dnes ich je len 44.

Podľa údajov z Krajskej knižnice Ľ. Štúra (KKĽŠ) vo Zvolene, ktorá v týchto okresoch riadi prácu knihovníkov metodicky, zanikli za uplynulých päť rokov obecné knižnice v Starej Hute, Stožku, Lackove, Detvianskej Hute, Hornom Tisovníku, Hronskej Breznici. Obecné knižnice v Dudinciach, Sebechleboch a v Dolnom Badíne boli zase zlúčené so školskými knižnicami. Zo 44 existujúcich knižníc (okrem krajskej knižnice vo Zvolene) sú štyri mestské, 12 obecných, profesionalizovaných, a 28 neprofesionalizovaných.

Knižnice zanikli najmä v dôsledku podfinancovania (nedostatku prostriedkov na prevádzku a nákup kníh) a tiež z dôvodu nezáujmu obyvateľov o služby knižnice (v niektorých obciach výrazne ubudlo obyvateľstvo). Samozrejme, veľkým fenoménom je dnes internet, kde sa už dá čítať priamo denná tlač, časopisy i niektoré knihy.

Klesol tiež počet kníh vo fondoch knižníc. Navyše, knižničný fond je vo väčšine obecných knižníc zastaraný a fyzicky opotrebovaný. Ešte v roku 2010 mali knižnice v uvedených troch okresoch vo fonde vyše 268.000 kníh, vlani to bolo už len niečo viac ako 246.000 kníh. Na výpožičkách to však zatiaľ nie je veľmi poznať. Vidieť, že ľudia majú stále záujem o knihy ako také. Ani počet registrovaných používateľov sa v existujúcich knižniciach príliš neznížil. V roku 2010 ich bolo 6095, vlani 5803 (údaje sú okrem krajskej knižnice vo Zvolene).

Nižšie sú však nákupy nových kníh a tiež prostriedky, ktoré boli na nákupy vynaložené. Kým ešte pred piatimi rokmi pribudli v knižniciach troch okresov knihy za takmer 23.000 eur, v roku 2014 sa na nákupy vynaložilo o zhruba 2500 eur menej. Nákup kníh sa pri tom realizuje z finančných prostriedkov poskytnutých zriaďovateľom a tiež získaných prostredníctvom dotačného systému Ministerstva kultúry SR.

Podľa riaditeľky KKĽŠ Miloty Torňošovej, úroveň obecných, ale aj mestských knižníc často vo veľkej miere závisí od toho, aký vzťah má starosta a zastupiteľstvo k poskytovaniu knižnično-informačných služieb, ale aj od osobnosti miestneho knihovníka, jeho schopností a osobnej zanietenosti.