Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Štúdio tanca prichádza s Očistou, reaguje ním na diane okolo divadla

Na snímke riaditeľka divadla Štúdio tanca v Banskej Bystrici Zuzana Ďuricová Hájková Foto: TASR - Branislav Račko

Za predstavením stojí riaditeľka divadla Zuzana Ďuricová Hájková, ktorá za obdobie posledného roka prekonala náročné obdobie v riadení divadla, súvisiace s nezhodami s vedením zriaďovateľa - BBSK.

Banská Bystrica 20. apríla (TASR) - Premiéru predstavenia Očista, ktoré je reakciou na aktuálne spoločenské témy, uvedie banskobystrické Štúdio tanca v piatok 22. apríla o 19.00 h. Za predstavením stojí choreografka a riaditeľka divadla Zuzana Ďuricová Hájková, ktorá za obdobie posledného roka prekonala náročné obdobie v riadení divadla, súvisiace s nezhodami s vedením zriaďovateľa - Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

Túto neľahkú etapu umelecky pretvorila nedávno v divácky úspešnom predstavení Jadro. Ako sama hovorí, nastal však čas očistenia sa od všetkého čo život priniesol a pokračovania cestou ďalej. „Ľudské rozhodnutia, vonkajšie a vnútorné vplyvy a činy determinujú náš spôsob života, myslenia a cítenia. Zanechávajú hlboký odtlačok v ľudskom srdci a duši a základné rozhodnutie byť dobrým sa prekrýva. Človek sa teda čistí – z vykonaných i nevykonaných činov, z prachu a špiny, ktorá sa usádza v jeho vnútri a prilipne na jeho vonkajšku, pokiaľ je pridlho vystavovaný pohane," hovorí.

Tvorcami predstavenia sú Hájkovej stabilní umeleckí spolupracovníci, hudobník Matej Háasz, scénograf Marek Gašpar Šafárik a svetelný dizajnér Ján Čief. Na predstavení sa však podieľal aj silný element minulosti v podobe skladby More skladateľa Clauda Debussyho. Táto skladba bola východiskovým motívom, ktorý ovplyvnil ďalší hudobný a choreografický zrod predstavenia.

"Skladba More si ma našla. Uchopenie tejto hudby pre mňa symbolizuje očistu v mori - obmývanie slanými vlnami - príjemné i nebezpečné, život rodiace i život berúce. A teda formu akejsi vonkajšej očisty. Naopak, hudba Mateja Háasza symbolizuje očistu vnútornú. Prináša intímne prostredie ľudského príbytku, v ktorom okrem prevádzania akejkoľvek formy vlastnej fyzickej hygieny, môže a mal by jeho obyvateľ pristúpiť aj k očiste svojho vnútra.“

Nasledujúce reprízy predstavenia môžu diváci vidieť 4. mája a 15. júna o 19.00 v hľadisku Štúdia tanca.