Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Tajomstvá tradície aušusníkov priblíži výstava v SBM v B. Štiavnici

Erb mesta Banská Štiavnica Foto: Heraldický register

Aušusníci v starších dobách boli ukrytí za múrmi kostolov, kde osvetľovali liturgické obrady. Ich zlatý vek prišiel v novoveku, v období cisárskych návštev, kedy sa stali ikonami baníctva

Banská Štiavnica 20. novembra (TASR) - Milovníci starých banských tradícií sa môžu tešiť na ďalšie zaujímavé podujatie. Slovenské banské múzeum (SBM) v Banskej Štiavnici pripravilo pre verejnosť výstavu s názvom Ne/zabudnutí aušusníci.

"Aušusníci sú súčasťou baníckej kultúry od stredoveku dodnes a za stáročia existencie zažívali mnohé obdobia premien. V starších dobách boli ukrytí za múrmi kostolov, kde osvetľovali liturgické obrady, ich zlatý vek prišiel v novoveku, v období cisárskych návštev, kedy sa stali ikonami baníctva," uviedla Petra Páchniková zo SBM. Z kostolov sa presunuli na námestia, stali sa súčasťou svetských slávností, boli ich ozdobou vo svojich červeno–bielych uniformách.

Ako ďalej uviedla, pôvodne "kostolná" tradícia prežila i socializmus a nový dych chytila na prahu 21. storočia, keď jej krásu objavili banícke spolky a aušusníci opäť reprezentujú banícky stav v kostoloch i v uliciach počas mestských slávností.

"Výstava prezentuje tradíciu aušusníkov prostredníctvom jedinečných exponátov v zbierke Slovenského banského múzea a upozorňuje i na pamiatky vo verejnom priestore – v intravilánoch banských obcí a miest v okolí Banskej Štiavnice (kostoloch, kaplnkách, na cintorínoch)," dodala Páchniková.

Výstavný projekt v spolupráci so Slovenským banským múzeom autorsky pripravili za občianske združenie Iniciatíva za živé mesto Zuzana Denková a Iveta Chovanová.

Slávnostné otvorenie výstavy, ktorú si verejnosť bude môcť pozrieť v priestoroch Starého zámku v Banskej Štiavnici, sa bude konať 4. decembra.