Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Na haluškové majstrovstvá prišlo do Tureckej 5000 ľudí

Jedenie bryndzových haluškiek v obci Turecká (okres Banská Bystrica), kde sa konal jubilejný 20. ročník Halušky Festu. Turecká 19. júla 2014. Foto: TASR/Branislav Račko

Najkvalitnejšie halušky navarili gazdinky v strednom veku, ktoré si dali názov Mažoretky.

Turecká 20. júla (TASR) – Až dnes nadránom sa v obci Turecká neďaleko Banskej Bystrice skončilo dvojdňové podujatie FEST Halušky Turecká.

Do malej dedinky v pohorí Veľkej Fatry zavítalo podľa jej starostu Ivana Janovca minimálne 5000 ľudí.

"Skončili sme dnes nadránom o 3.00 h skvelou zábavou. Jubilejný 20. ročník Majstrovstiev Slovenska a Európy vo varení a jedení bryndzových halušiek sa nám vydaril nad očakávanie. Kto tu nebol a nezažil, neuverí," konštatoval Janovec.

Haluškové majstrovstvá boli rozdelené do dvoch kategórií a celkovo súťažilo 13 štvorčlenných družstiev. V prvej sa varili a jedli tradičné bryndzové halušky na čas. Hodnotila sa aj kvalita. Súťažiaci museli uvariť a zjesť tri kilogramy halušiek. Víťazom sa stalo družstvo Župkovských jedákov, ktoré halušky uvarilo za 22 minút a 41 sekúnd. Zjedlo ich za 47 sekúnd.

Galéria: Fest Halušky Turecká




V druhej kategórii, ktorá sa volala Halušky tisíc chutí, nešlo o čas. Degustačná komisia hodnotila výlučne kvalitu halušiek. Pretekári ich mohli variť s použitím rôznych ingrediencií, napríklad aj so syrokrémom, kapustou, vajcom či tvarohom. Potom ich mohli v pokoji zjesť alebo dať ochutnať návštevníkom. Najkvalitnejšie halušky navarili gazdinky v strednom veku, ktoré si dali názov Mažoretky. Hneď za nimi skončil London tím, ktorý mal medzi sebou aj Angličana.

Podľa starostu Tureckej o vynikajúcu atmosféru sa postarali vystúpenia folklórnych súborov a v sobotu (19. 7.) večer najmä spevák repeťáckych hitov Robo Kazík a český rock-popový medzinárodný cover band New Age Of Smokie s prespievanými hitmi legendárnej skupiny.