Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Tradičná chuť jari priniesla prvý ovčí syr i zabudnutú jahňacinu

Ilustračné foto Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Cieľom hojne navštevovaného podujatia je prezentovať regionálne farmárske a domáce výrobky obyvateľom krajského mesta.

Banská Bystrica 23. apríla (TASR) - Až 65 predajcov tradičných miestnych jedál a farmárskych a potravinárskych výrobkov, ako aj remeselníkov z Banskobystrického kraja, ponúka dnes svoj sortiment v areáli SOŠ Pod Bánošom v Banskej Bystrici na podujatí Tradičná chuť jari (pred tým Otváranie Bánoša).

"Počet tradičných potravinárskych výrobcov sa nám z roka na rok zvyšuje. Dnes už máme v podstate kapacity areálu školy naplnené," povedal TASR predseda OZ Vidiecke partnerstvo Banskobystrického kraja Peter Rusnák.

Cieľom hojne navštevovaného podujatia je prezentovať regionálne farmárske a domáce výrobky obyvateľom krajského mesta. "Sú tu aj výrobky, ktoré v uplynulých rokoch akoby vymizli z našich stolov. Príkladom je jahňacina. Na jej opätovnú popularizáciu sme vydali aj malú knižku receptov," uviedol ďalej.

K partnerom organizátorov z OZ Vidiecke partnerstvo BBK, SOŠ Pod Bánošom a OZ Tradičná chuť regiónov pribudlo tento rok aj Mesto Banská Bystrica. Túto akciu už zaradilo medzi 30 TOP podujatí v meste a podporí organizátorov marketingovo i finančne.

Tisícky návštevníkov majú dnes možnosť oceniť predovšetkým kvalitné domáce a tradičné produkty z regiónov Horehronie, Gemer, Novohrad, Podpoľanie, Hont a Tekov. Ide hlavne o syry a mliečne výrobky, gazdovské mäsové špeciality, jahňacinu, hydinu, včelárske produkty, bylinné produkty, ovocie, zeleninu, vína a pivá.

Pripravené sú aj sprievodné akcie pre záhradkárov, chovateľov domácich zvierat, včelárov, gazdinky a deti. Tento rok sa organizátori zamerali okrem už zabehnutých ukážok štepenia ovocných stromčekov, včelárenia, detskej školy varenia, úpravy srsti domácich miláčikov aj na ukážky pečenia domáceho chleba a spracovania nepasterizovaného mlieka na kyslé mlieko a tvaroh.