Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Turisti chystajú nočný prechod Štiavnickým pohorím

Na archívnej snímke zrekonštruovaná hrádza a prístavisko člnov Horného Hodrušského tajchu, ktorý poskytuje možnosť oddychu a kúpania v hornej časti Hodrušskej doliny nad obcou Hodruša-Hámre Foto: TASR/Jana Vodnáková

Trasa prechodu povedie od Dolnohodrušského tajchu až na Sitno.

Hodruša - Hámre 22. augusta (TASR) - Turisti z obce Hodruša -Hámre chystajú 42. ročník prechodu Štiavnickým pohorím.

"Prechod organizujeme vždy v termíne pri príležitosti výročia Slovenského národného povstania," priblížila za organizátorov Jarmila Kaňová s tým, že tento rok sa bude konať 29. augusta. Podujatie pred rokmi založili mladí ľudia z miestneho učilišťa, dodnes je medzi turistami veľmi obľúbené a zároveň je jediným nočným prechodom v tomto regióne.

Trasa prechodu povedie od Dolnohodrušského tajchu, cez Hornohodrušský tajch, Baňu Rozália, Dolný jarok, lokalitou Pod malým Tanádom, cez Psiarske lúky, Peciny, Počúvadlo až na Sitno. Tam čaká účastníkov odmena - romantický pohľad na východ slnka.

"Atmosféra je vždy dobrá, veselá. Zvyčajne si robíme dve prestávky. Na Sitno prichádzame v noci, zvyčajne niekedy okolo 2.00 h. Tam nám otvoria rozhľadňu, v ktorej dočkáme do rána, resp. do východu slnka," priblížila Kaňová.

Turisti, ktorí sa na prechod vyberú, by si okrem pevnej obuvi nemali zabudnúť pribaliť aj svietidlo. "Samozrejme, nabádame ľudí aj na zvýšenú opatrnosť," dodala Kaňová.