Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Výstup na Tŕstie a Prechod Muránskou planinou majú dlhoročnú tradíciu

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Obidve podujatia majú už približne 40-ročnú tradíciu a zúčastňujú sa na nich turisti zo Slovenska i zahraničia.

Muráň/Tisovec 16. novembra (TASR) – Prechod Muránskou planinou a Zimný výstup na Tŕstie patria medzi najvýznamnejšie zimné turistické akcie v okresoch Revúca a Rimavská Sobota. Obidve podujatia majú už približne 40-ročnú tradíciu a zúčastňujú sa na nich turisti zo Slovenska i zahraničia.

„Inšpiráciou na zorganizovanie Prechodu Muránskou planinou nám boli iné podobné zimné podujatia, napríklad Biela stopa SNP či Po stopách Československého armádneho zboru. Lákala nás tiež neporušená príroda na Muránskej planine,“ vyjadril sa pre TASR zakladateľ podujatia a člen organizačného štábu Pavol Mlákay. Doplnil, že ako termín tejto turistickej akcie bol vybraný druhý februárový víkend a toto pravidlo platí dodnes.

Podľa jeho ďalších slov organizátori postupne získavali skúsenosti, podujatie sa stávalo známejším a počet účastníkov rástol. „V posledných rokoch ich býva tradične vyše 500. To je už kvantum ľudí, ale náš organizačný tím, ktorý aktuálne pozostáva zo 40 až 50 ľudí, to počas doterajších 38 ročníkov vždy dokázal nejako zvládnuť,“ zdôraznil Mlákay.

Prechod Muránskou planinou je medzinárodným podujatím, keďže veľa účastníkov chodí z Česka či Maďarska. Je určené pre lyžiarov na bežkách i pre peších turistov, pričom všetci štartujú v sedle Javoriny. „Okrem 20. ročníka nám vždy vyšli snehové podmienky, zakaždým sme vedeli vybrať také trasy, aby sa aspoň tých 15 až 20 kilometrov dalo na bežkách prejsť,“ povedal Mlákay s tým, že na rozdiel od trás pre bežkárov sa trasa pre peších nemusí prispôsobovať snehu a preto sa takmer nemení.

„Je to taká pohodlná túra s peknými výhľadmi, ktorá vedie v nadmorskej výške okolo 900 metrov až na Veľkú lúku, kde si účastníci môžu obzrieť žrebčín. Pokračujú na Muránsky hrad a na Maretkinu, kde je stanica pre občerstvenie. Turistickým chodníkom sa potom vrátia do Muráňa,“ načrtol trasu Mlákay a dodal, že peší turisti dokopy prejdú asi 15 kilometrov.

Druhým regionálnym podujatím je Zimný výstup na vrch Tŕstie nad Tisovcom, ktorý sa zvykne konať tiež vo februári. „Je to tradičná turistická akcia nášho oddielu a zúčastňuje sa na nej zvyčajne 60 až 80 turistov. Počas jubilejného 40. ročníka, ktorý sa konal pred dvoma rokmi, sme však mali až 150 účastníkov,“ informoval TASR Jaroslav Brndiar z Klubu slovenských turistov Tisovec. Väčšina je podľa jeho slov domácich, vrátane druhého tisovského turistického oddielu KOS Rimavská dolina, ale na výstup chodia aj návštevníci z iných kútov Slovenska.

Vrch Tŕstie je vysoký 1121 metrov, výstup však Brndiar nepovažuje za príliš náročný. „Chodia naň aj menej zdatní turisti či dokonca deti a zatiaľ to všetci zvládli. Zdolanie vrchu trvá približne 1,5 až 3 hodiny, podľa kondície účastníkov,“ priblížil s tým, že pod vrcholom sa nachádza turistická chata, kde býva pripravené občerstvenie. „Podávame tam čaj, pečivo a kapustnicu a turisti sa môžu zohriať vo vykúrenej spoločenskej miestnosti. Po nahlásení vopred je možné v chate aj prenocovať,“ uviedol Brndiar. Túto možnosť podľa jeho vyjadrenia počas posledných ročníkov využilo okolo 10 účastníkov.