Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

Výskyt respiračných ochorení v Banskobystrickom kraji stagnuje

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Ochorenia na ARO v 13. kalendárnom týždni najviac postihli vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva a deti základných škôl.

Banská Bystrica 3. apríla (TASR) – Výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) a chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) počas 13. kalendárneho týždňa v Banskobystrickom kraji (BBSK) zostal na takmer rovnakej úrovni. Uviedla to hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, podľa ktorej výskyt ARO klesol o 0,4 percenta a výskyt CHPO o rovnakú hodnotu stúpol.

"Epidemiológovia RÚVZ, ktorý zbiera a analyzuje údaje za celý BBSK, evidujú v hodnotenom týždni vyše 4250 prípadov ARO, čo je chorobnosť 1352 prípadov na 100.000 obyvateľov. Aktuálny počet chorých na CHPO je 285 pacientov, čo predstavuje chorobnosť 91 prípadov na 100.000 obyvateľov," spresnila Tolnayová.

Počet chorých na ARO je podľa jej slov najvyšší v okrese Lučenec (634), nasleduje Rimavská Sobota (595), Revúca (492) a Brezno (427). "Čo sa týka CHPO, najviac pacientov je v okresoch Zvolen, Lučenec, Brezno a Žarnovica. Najmenej prípadov (tri), je už tradične v okrese Krupina," dodala hovorkyňa.

Ochorenia na ARO v 13. kalendárnom týždni podľa nej najviac postihli vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva a deti základných škôl. "Pomerne vysoká chorobnosť je aj medzi najmenšími deťmi vo veku od nula do päť rokov. Naopak, najnižšia chorobnosť je medzi seniormi," zakončila Tolnayová s tým, že podobný trend je aj medzi chorými na CHPO.