Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Novembrové voľby obecných poslancov v obci Lipovec sú neplatné

Ilustračná snímka. Foto: Ilustračné foto: TASR

Rozhodol o tom v stredu Ústavný súd (ÚS) SR na neverejnom zasadnutí.

Košice 23. januára (TASR) – Voľby poslancov obecného zastupiteľstva v obci Lipovec v okrese Rimavská Sobota z 10. novembra 2018 sú neplatné. Rozhodol o tom v stredu Ústavný súd (ÚS) SR na neverejnom zasadnutí.

Voľby poslancov v danej obci ako neústavné a nezákonné napadla na ÚS politická strana SPOLU-občianska demokracia. Argumentovala tým, že pri dvoch kandidátoch, z ktorých jeden bol zvolený za poslanca a druhý sa stal prvým náhradníkom, existuje dôvodné podozrenie, že boli právoplatne odsúdení za úmyselný trestný čin, pričom odsúdenie nebolo zahladené.

ÚS rozhodoval v stredu aj o ďalších volebných sťažnostiach. Zrušil rozhodnutie miestnej volebnej komisie v obci Stará Myjava o výsledku volieb do obecného zastupiteľstva v časti týkajúcej sa poslanca Štefana Nemca, pričom za riadne zvolenú poslankyňu vyhlásil Annu Zmekovú.

Ústavní sudcovia ďalej zrušili výsledok volieb obecných poslancov v obci Bunkovce v časti týkajúcej sa zvolenia Miroslava Banoma za poslanca. Zároveň odmietli sťažnosť na voľby v obci Zombor a zamietli sťažnosti v prípade obcí Brzotín a Diviaky nad Nitricou. Konanie o sťažnosti na voľby starostu obce Lozorno ÚS podľa zverejnenej informácie zastavil.