Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici osadili ďalšie kamene na pamiatku obetí holokaustu

Foto: TASR

Ukladanie pamätných kameňov sa bude v týchto dňoch konať aj v Tornali, Brezne, v Dubovej pri Modre a v Bratislave.


Banská Bystrica 8. augusta (TASR) - Tri pamätné kamene dnes osadili pred domami obetí holokaustu na Hornej ulici č. 23 v Banskej Bystrici. Pamätnými, tzv. Stolpersteine, si ľudia uctili pamiatku rodiny Gotthilfovcov. Osud tejto rodiny bol obzvlášť krutý. Na mieste ho prítomným priblížila výpoveď historičky a pamätníkov.

Medzinárodný projekt Stolpersteine zavítal do Banskej Bystrice už po štvrtý raz. Tradícia spočíva v osádzaní pamätných kameňov pred domami obetí holokaustu. V B. Bystrici je takto vložených z iniciatívy Guntera Demniga už 12 pamätných kameňov.

Akcia sa tentokrát niesla aj v znamení spomienky na banskobystrického rodáka, režiséra Petra Solana, ktorý ako malý utiekol pred nacistickým prenasledovaním. K holokaustu sa neskôr vrátil vo svojom filme Boxer a smrť (1962). Ten si budú môcť všetci záujemcovia pozrieť dnes večer v banskobystrickom amfiteátri. Krátko predtým bude do podoby tohto významného rodáka v neďalekom Mestskom parku na Tajovského ulici dokončená a symbolicky odhalená aj jedna z lámp.

Banská Bystrica sa zapojila do projektu Stolpersteine ako jedno z prvých slovenských miest ešte v roku 2012. Ukladanie pamätných kameňov sa bude v týchto dňoch konať aj v Tornali, Brezne, v Dubovej pri Modre a v Bratislave. V 18 krajinách Európy bolo doteraz osadených viac ako 50.000 kameňov, v deviatich mestách na Slovensku sa ich nachádza dokopy 49.

V Banskej Bystrici sú kamene už osadené na Dolnej ulici 27, kde je jeden venovaný obchodníkovi a športovcovi Ernestovi Šebökovi. Tri kamene sú na Námestí SNP 21 a sú pripomienkou na Dezidera Keme a jeho rodinu. Ďalšie kamene patria ev. farárovi Jánovi Bakossovi, dcére Dominika Skuteckého Karole Karvašovej s manželom i Alexandrovi a Anne Gräberovcom.