Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici budú kosiť aj väzni

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

O poriadok v meste sa na základe dohody medzi ZAaRES a Ústavom na výkon trestu odňatia slobody v Kráľovej, Banská Bystrica starajú aj odsúdení.

Banská Bystrica 12. apríla (TASR) – Mesto pod Urpínom v týchto dňoch skrášľujú obyvatelia, ktorí v rámci každoročnej celomestskej upratovacej akcie Za krajšie mesto čistia trávniky v okolí panelákov a zbavujú rastlinného a komunálneho odpadu. O pekný vzhľad mesta sa však na jar starajú najmä zamestnanci mestskej príspevkovej organizácie Záhradnícke a rekreačné služby mesta (ZAaRES) a dokonca i väzni. Banská Bystrica v týchto dňoch začína s jarným kosením.

"V predchádzajúcom roku sme pri kosení zožali kritiku od obyvateľov, aj keď sa domnievam, že v istých chvíľach nie celkom oprávnene, zobrali sme si to k srdcu. Máme novú techniku a myslím, že túto sezónu zvládneme skôr a lepšie. Verím, že obyvatelia budú spokojní," konštatoval dnes pre TASR primátor Ján Nosko.

ZAaRES začali s prípravami už vo februári kontrolou technického stavu kosačiek a opravami pokazených strojov. Počas marca mestská organizácia investovala do nákupu novej techniky 55.000 eur. Ďalších 45.000 eur plánuje investovať v najbližšom období.

O poriadok v meste sa na základe dohody medzi ZAaRES a Ústavom na výkon trestu odňatia slobody v Kráľovej, Banská Bystrica starajú aj odsúdení. Pomáhajú pri hrabaní lístia, kosení trávy, či iných sezónnych a komunálnych prácach.

Na väzňov odsúdených za krádež či neplnenie si vyživovacej povinnosti dohliadajú príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže a tiež pravidelné hliadky mestskej polície.