Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

Noc s Andersenom: Vo zvolenskej knižnici prenocuje okolo 45 detí

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Pre deti je vo Zvolene pripravené množstvo prekvapení – vychádzka večerným mestom, dramatizácia Andersenovej rozprávky, čítanie rozprávok, tvorivé dielne a hry až do neskorej noci.

Zvolen 31. marca (TASR) - V Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra (KKĽŠ) vo Zvolene prenocuje dnes okolo 45 detí z dvoch školských klubov zvolenských základných škôl. Akcia je súčasťou podujatia medzinárodného významu zameraného na podporu detského čítania Noc s Andersenom.

"Pre deti je pripravené množstvo prekvapení – vychádzka večerným mestom, dramatizácia Andersenovej rozprávky, čítanie rozprávok, tvorivé dielne a hry až do neskorej noci," uviedla pre TASR pracovníčka knižnice Zlatica Brodnianska.

Noc s Andersenom sa každoročne organizuje v knižniciach a školách mnohých krajín. Je oslavou Medzinárodného dňa detskej knihy, ktorý sa slávi vždy 2. apríla na výročie narodenia H. CH. Andersena. Toto podujatie prvýkrát zorganizovala Knihovna B. B. Buchlovana v Uherskom Hradišti v roku 2000. Noc s Andersenom je jednou z najatraktívnejších aktivít knižníc, ktorou je podporovaný záujem detí o knižnice a čítanie.

Podujatie koordinuje Koordinačné centrum Noci s Andersenem – Knihovna B. B. Buchlovana v Uherskom Hradišti a Spolok slovenských knihovníkov a knižníc. Partnermi sú RTVS - Rádio Regina a Vydavateľstvo Slovart. Tento rok sa do podujatia zapojí takmer 240 verejných a školských knižníc, v ktorých strávi rozprávkovú Noc s Andersenom rekordných 10.400 slovenských detí.

Podujatie v krajskej knižnici sa bude niesť v znamení Andersenovej rozprávky Princezná na hrášku. Tento rok sa Noc s Andersenom uskutoční okrem slovenských knižníc aj v desiatkach základných škôl. Okrem toho podujatie prebieha vždy v tom istom čase aj v knižniciach a školách celého sveta.