Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V Lučenci odhalili prvý pamätník príslušníkom bezpečnostných zborov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prvý pamätník svojho druhu na Slovensku pripomína všetkých, ktorí za storočie od vzniku prvej Československej republiky položili svoje životy pri ochrane životov a majetku občanov.

Lučenec 28. augusta (TASR) - Pamätník príslušníkom bezpečnostných zborov, ktorí zahynuli pri plnení služobných povinností na území Slovenska od roku 1918, odhalili v stredu pred Okresným riaditeľstvom Policajného zboru v Lučenci. Prvý pamätník svojho druhu na Slovensku pripomína všetkých, ktorí za storočie od vzniku prvej Československej republiky položili svoje životy pri ochrane životov a majetku občanov.

"Táto myšlienka vznikla vo vedení Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Lučenci. Keďže príslušníci bezpečnostných zborov veľmi často nasadzujú vlastné životy pri výkone služby, takýto pamätník by mal byť určitým vzdaním holdu ich ťažkej a často nebezpečnej práci," povedala pre TASR ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer-SD), ktorá pamätník odhalila. "Očakávam a budem rada, ak aj v iných okresoch takéto pamätníky vzniknú," dodala.

Na pamätnej doske sú vyryté desiatky mien príslušníkov bezpečnostných zborov, ktorí zahynuli na území republiky v rokoch 1918 až 1945. Podľa Jozefa Štaudingera, tajomníka Klubu policajnej histórie z Lučenca, ktorý je tiež jedným z iniciátorov vzniku pamätníka, v budúcnosti pribudne aj ďalšia pamätná doska s menami tých príslušníkov polície, ktorí zahynuli pri výkone svojej práce po roku 1945. "Všetky tieto mená aj s príbehmi sú už ale dnes uvedené na stránke nášho klubu a záujemcovia sa k týmto informáciám môžu dostať aj pomocou QR kódu, ktorý sa nachádza na pamätníku," pripomenul.