Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V Lučenci zrekonštruovali radnicu a synagógu s prispením eurofondov

Na snímke obnovená neologická synagóga v Lučenci 31. marca 2016. Foto: TASR/Branislav Caban

Celkové náklady na rekonštrukciu historickej radnice dosiahli takmer 2,4 milióna eur, pričom mestu bol na jej realizáciu poskytnutý nenávratný finančný príspevok z fondov EÚ.


Lučenec 31. marca (TASR) – Budovy historickej radnice a neologickej synagógy v Lučenci, ktoré v uplynulom období prešli kompletnou rekonštrukciou, dnes vedenie mesta prezentovalo mestským poslancom a zástupcom médií. Obidve stavby by podľa vyjadrenia predstaviteľov samosprávy mali byť slávnostne otvorené v najbližších mesiacoch a budú slúžiť predovšetkým na kultúrne a spoločenské účely.

Celkové náklady na rekonštrukciu historickej radnice dosiahli takmer 2,4 milióna eur, pričom mestu bol na jej realizáciu poskytnutý nenávratný finančný príspevok z fondov EÚ prostredníctvom Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vo výške viac ako 2,2 milióna eur. Obnovený bol exteriér aj interiér radnice, vrátane podláh, stien, štukovej výzdoby a výmeny dverí i okien. Slávnostne otvorená bude 20. augusta počas Dní mesta Lučenec.

„Po rekonštrukcii bude táto stará radnica slúžiť ako kultúrna a spoločenská ustanovizeň a bude otvorená verejnosti. Využívaná bude na múzejné a výstavné účely i ako reprezentatívne priestory mestského parlamentu a na prijímanie oficiálnych návštev,“ uviedla primátorka Lučenca Alexandra Pivková s tým, že v objekte bude sídliť aj Turistické informačné centrum. Ocenila, že za tri mesiace sa podarilo zrekonštruovať priestory radnice, ktoré boli vo veľmi zlom technickom stave.

Druhou obnovenou pamiatkou je neologická synagóga, ktorej rekonštrukcia si vyžiadala necelých 2,5 milióna eur. Väčšina, takmer 2,4 milióna, išla opäť z eurofondov. Jej rekonštrukcia zahŕňala zabezpečenie statiky, výmenu strešnej krytiny, dverí, obnovu interiéru a vybudovanie technického zázemia a rozvodov. Položila sa tiež nová podlaha, obnovil stánok tóry z novodobých sklenených materiálov a zrekonštruovali sa vitrážne okná podľa dochovaných archívnych materiálov. Obnova zahŕňala vybavenie synagógy zariadením a úpravu jej okolia. Slávnostne otvorená bude 13. mája prvým koncertom.

„Synagóga sa stane multikultúrnym priestorom a slúžiť bude aj na spoločenské účely či výstavy umelcov. Chceme ju prezentovať nielen ako ustanovizeň, ktorá bola židovským objektom, ale vnímame ju ekumenicky a chceme, aby slúžila širokej verejnosti,“
povedala Pivková s tým, že v septembri by v synagóge malo ešte pribudnúť umelecké dielo Memento, venované obetiam holokaustu.

Obidve národné kultúrne pamiatky bude spravovať mestská rozpočtová organizácia Lukus, ktorá bude zabezpečovať ich prevádzku i obsahové zameranie využívania priestorov.