Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

V Podpolianskom múzeu je špeciálna výstava keramiky

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR - František Iván

Niektoré z vystavených kúskov pochádzajú z rúk šikovných ľudových výrobcov, ďalšie z vtedajších známych manufaktúr a tovární na našom území, iné sú z cudzej proveniencie.

Detva 14. marca (TASR) - Maľované krčiažky, ktoré si v minulom storočí priviezli obyvatelia Detvy z ciest domov, môžu v týchto dňoch obdivovať návštevníci tamojšieho Podpolianskeho múzea. Výstava s názvom Kúzlo keramiky a porcelánu potrvá do konca mája 2016.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Mestského úradu v Detve Zuzana Juhaniaková, vystavených je celkom 94 vzácnych kusov porcelánu a keramiky. "Každý z nich je nositeľom dávnych životných príbehov, ktoré sú dnes tajomstvom. Isté je, že určené boli na varenie, nalievanie, pitie a iné rôzne úkony pri domácom stolovaní," uviedla.

Podľa vedúcej múzea Renáty Babicovej niektoré z vystavených kúskov pochádzajú z rúk šikovných ľudových výrobcov, ďalšie z vtedajších známych manufaktúr a tovární na našom území, iné sú z cudzej proveniencie, napríklad z Nemecka či Francúzska.

"Keramika zo zbierok Podpolianskeho múzea v Detve predstavuje zaujímavý výber rôznych typov krčahov, hrncov, hrnčekov, mís a ďalšieho kuchynského riadu používaného v domácnostiach na Podpoľaní prevažne v prvej polovici 20. storočia," uviedla vedúca múzea.