Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

V obci Ladzany budú opäť súťažiť o najlepšie tradičné jedlo z jabĺk

Ilustračná snímka Foto: TASR/Tomáš Doboš

Zabudnuté jedlá našich starých aj prastarých mám sa dostanú vďaka iniciatíve občianskeho združenia aj do rôznych reštauračných zariadení na Slovensku.

Ladzany 18. septembra (TASR) - Až 16 súťažných družstiev bude v sobotu 19. septembra pripravovať pochúťky z jabĺk v Ladzanoch v okrese Krupina. V obci už ráno odštartujú šiesty ročník podujatia Jablkovej chuti Hontu po ladziansky.

Súťažiť sa bude vo výrobe tradičných jedál, ktorých hlavnou ingredienciou musí byť jablko. Na výrobu jedál v troch kategóriách – múčne, ovocné a mäsové, bude dohliadať odborná porota. Jedlá sa budú hodnotiť na základe kritérií originality, pôvodu, regionality, spôsobu spracovania, chuti, vzhľadu, vône, ale aj na základe vplyvu jedla na zdravie. Všetky súťažné pochúťky budú môcť ochutnať aj účastníci podujatia a svojím hlasom rozhodnú o diváckej cene. Najlepšie recepty predstaví aj šéfkuchár hotela Sitno Ľuboš Rychvalský.

Hlavnými organizátormi podujatia Jablková chuť Hontu je okrem obce Ladzany aj Občianske združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska. Zabudnuté jedlá našich starých aj prastarých mám sa dostanú nielen do súťaže, ale vďaka iniciatíve občianskeho združenia aj do rôznych reštauračných zariadení na Slovensku.

Ovocinárstvo má na Honte pevné korene. Už za čias Rakúsko–Uhorska sa z týchto oblastí vozilo ovocie do Budapešti a ďalších miest. Genofond jabloní, ale aj ďalších ovocných stromov z Hontu sa nachádza v obci Ladzany ako jeden z 18 v rámci celého Slovenska. Obec Ladzany sa už tretí rok stará o staré jablkové sady nad obcou, ktoré sa pokúša zachrániť.„Napriek tomu, že takúto iniciatívu nepodporujú žiadne fondy, robíme, čo je v našich silách. V rámci aktivačných prác sa staráme o ovocný sad a plánujeme nájsť aj kvalifikovaného ovocinára, alebo družstvo, ktoré by ho obhospodarovalo. Takisto máme záujem rozšíriť sady a vysadiť aj nový sad,“ hovorí starosta obce Miloš Čmela.

V obci dokončujú práce aj na vybudovaní haly na skladovanie a sušenie liečivých rastlín a ovocia, ktorá by pravdepodobne mala byť v prevádzke v budúcom roku. Investorom haly je spoločnosť Agro Ladzany, s.r.o., a teplo potrebné na sušenie bude využívané z Bioplynovej stanice Ladzany.

Záujmom obce je uchovať tradíciu pestovania a spracovávania jabĺk na Honte. Starosta je zároveň presvedčený, že udržiavanie tradícií pomôže obci a jej obyvateľom. „Dôležité je aj ukazovať, ako sa tradične dajú spracovať jablká a aké výživné a zdravé jedlá sa z nich dajú robiť. Dúfam, že využijeme ďalšie príležitosti, ktoré nám jablká ponúkajú,“ dodal.

Napriek tomu, že Ladzany majú len 300 obyvateľov, podarilo sa v minulom roku obci zrekonštruovať verejné osvetlenie a vybudovať nové detské ihrisko a tribúnu na multifunkčnom ihrisku. V budúcom roku obec plánuje rekonštrukciu kultúrneho domu, lavičiek cez potok Klastava a v rámci zachovávania tradícií má starosta v pláne aj rekonštrukciu gazdovského domu.