Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

V Podhorí už plánujú, ako budú prebiehať jubilejné folklórne slávnosti

Už v týchto dňoch sa na Obecnom úrade v Podhorí v okrese Banská Štiavnica plánuje, ako budú prebiehať budúcoročné Folklórne slávnosti, ktoré v roku 2016 oslávia 40. výročie svojho vzniku. Obec ich chce preto spojiť aj so stretnutím rodákov. Na snímke amfiteáter v obci Podhorie 14. novembra 2015. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Dodnes v obci aktívne pôsobí folklórna skupina Podhorčan, ktorá vznikla ešte v roku 1974.

Podhorie 14. novembra (TASR) - Už v týchto dňoch sa na Obecnom úrade v Podhorí v okrese Banská Štiavnica plánuje, ako budú prebiehať budúcoročné Folklórne slávnosti, ktoré v roku 2016 oslávia 40. výročie svojho vzniku. Obec ich chce preto spojiť aj so stretnutím rodákov.

"Tieto folklórne slávnosti majú charakter regionálnych slávností," priblížila starostka Dana Lóžiová. Ich poslaním je aktivizovať folklórne kolektívy a jednotlivcov k systematickej práci, konfrontovať výsledky umeleckých úsilí smerujúcich k neustálemu oživovaniu a udržiavaniu miestnych kultúrnych tradícií.

V začiatkoch sa slávnosti konali pod záštitou osvety v Žiari nad Hronom, veľkú zásluhu na ich konaní má však aj bývalý starosta Jozef Beňo, ktorý sa podľa Lóžiovej zaslúžil o veľký rozmach kultúry v obci, keďže stojí aj za vznikom ľudového bábkového divadla Podhorčan.

Slávnosti, na ktorých sa v súčasnosti zúčastňuje približne 600 účinkujúcich, prebiehajú v miestnom prírodnom amfiteátri vybudovanom ešte v roku 1975. V areáli sa okrem veľkého pódia nachádzajú aj drevené domčeky, využívané počas podujatia ako predajné stánky. V budove amfiteátra sa v súčasnosti nachádza aj expozícia drevených marionet z divadelnej hry Jánošík a bábky z hier Nič a Margita a Besná.

Dodnes v obci aktívne pôsobí folklórna skupina Podhorčan, ktorá vznikla ešte v roku 1974. Jej zakladateľkou bola Gitka Kúšiková. Vystúpenia miestnych folkloristov dodnes čerpajú z pôvodných ľudových zvykov rodnej obce. K folklóru však vedú aj deti, ktoré tvoria Detskú folklórnu skupinu Podhorčanček. "Máme to šťastie, že máme aj veľmi pekný kroj," priblížila starostka s tým, že typické je preň výšivka krivou ihlou.